Elon Musk Membolehkan Membeli Tesla Menggunakan Bitcoin

 


Elon Musk, CEO aka "technoking of Tesla" baru saja melancarkan kaedah pembayaran baru untuk membeli Tesla. Kini pengguna boleh membeli kereta elektrik buatan syarikat menggunakan Bitcoin.

Menurut Musk, Tesla menggunakan perisian sumber dalaman dan terbuka untuk mengendalikan nod Bitcoin. Dia juga menambah bahawa Bitcoin yang dibayar kepada Tesla akan dikekalkan sebagai Bitcoin dan tidak akan ditukar menjadi mata wang fiat.

Pada masa ini, pilihan untuk membeli kereta elektrik Tesla dengan Bitcoin hanya terdapat di Amerika Syarikat (AS). Tetapi seperti yang dikutip dari Beebom, Musk berjanji akan memperluas kaedah pembayaran ke wilayah lain di luar AS akhir tahun ini.


Untuk membuat pembayaran, yang perlu anda lakukan ialah mengimbas kod QR di halaman pembayaran atau menyalin dan menampal alamat Bitcoin dan jumlah nominal pembayaran Bitcoin ke dalam dompet digital. Pelanggan mempunyai masa 30 minit untuk menyelesaikan transaksi dan mesti menghantar jumlah penuh dalam satu transaksi pembayaran.


Bagi pengguna yang berada di AS dan mempunyai pertanyaan mengenai kaedah pembayaran Tesla menggunakan Bitcoin, anda dapat melihat maklumat yang lebih lengkap di halaman "sokongan" di laman web Tesla. Bagi mereka yang tertanya-tanya bagaimana pembayarannya, inilah rupa pembayaran menggunakan halaman Bitcoin.

Elon Musk Membolehkan Membeli Tesla Menggunakan Bitcoin Elon Musk Membolehkan Membeli Tesla Menggunakan Bitcoin Reviewed by thecekodok on 1:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.