Elon Musk menafikan bahawa kereta Tesla digunakan untuk mengintip tentera China


 Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk menafikan kenderaan Tesla digunakan untuk mengintip tentera China.


Penolakan ini dinyatakan oleh Elon Musk setelah tentera China melarang penggunaan kenderaan Tesla di markas tentera dan kompleks perumahan.


Sebabnya, kamera dalaman kenderaan Tesla telah merakam dan mengumpulkan data lokasi ketenteraan.


Dalam bantahannya, Elon Musk mengatakan, Tesla akan ditutup jika kenderaan itu digunakan untuk mengintip.


"Ada insentif yang sangat kuat bagi kami untuk merahsiakan segala maklumat. Sekiranya Tesla menggunakan kenderaan untuk mengintip di China atau di tempat lain, kami akan ditutup," kata Elon Musk dalam perbincangan maya.


Sumber Reuters dalam laporan itu mengatakan tentera China melarang kenderaan Tesla memasuki perkarangan tentera kerana kebimbangan mengenai masalah keselamatan kamera yang dipasang di dalam kereta.


Larangan itu muncul ketika diplomat China dan AS mengadakan pertemuan kontroversial di Alaska. Ini adalah interaksi tatap muka pertama antara kedua-dua negara sejak Presiden AS Joe Biden memegang jawatan pada Januari 2021.


Dalam ucapannya di Forum Pembangunan China, Elon Musk menggesa kedua-dua pihak untuk saling mempercayai satu sama lain. Forum ini adalah mesyuarat perniagaan peringkat tinggi yang dianjurkan oleh yayasan di bawah Majlis Negeri.


Semasa forum tersebut, Elon Musk juga mengadakan perbincangan panel dengan Xue Qikun, seorang ahli fizik kuantum Cina yang mengetuai Universiti Sains dan Teknologi.


Harus diingat, China adalah pasaran kereta terbesar di dunia dan juga bidang persaingan utama bagi pengeluar kenderaan elektrik.


Di China, Tesla menjual 147,445 kenderaan pada tahun 2020, jumlahnya setara dengan 30 peratus daripada penjualan globalnya.


Tesla mendapat persaingan yang kuat dari vendor kenderaan elektrik tempatan, dari Nio hingga Greely.


Elon Musk juga telah beberapa kali menghadiri China. Salah satunya adalah ketika Tesla menjual kenderaan elektriknya di negara Tirai Buluh.


Kehadiran lain adalah ketika dia membincangkan Mars dan kecerdasan buatan dengan pengasas Alibaba, Jack Ma.

Elon Musk menafikan bahawa kereta Tesla digunakan untuk mengintip tentera China Elon Musk menafikan bahawa kereta Tesla digunakan untuk mengintip tentera China Reviewed by thecekodok on 12:31:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.