Elon Musk Mendedahkan Rancangan SpaceX Untuk Menghantar Manusia Ke Marikh Sebelum 2030

 


Jutawan Elon Musk sekali lagi telah mendedahkan rancangannya untuk melakukan perjalanan SpaceX ke Mars. Rencana itu terungkap melalui tweet di Twitter.


Dilaporkan oleh Reuters pada hari Rabu (24/3/2021), Elon Musk mengatakan bahawa dia merancang untuk mendaratkan roket Starship ke Marikh sebelum 2030. Dia mengatakan demikian ketika menjawab pertanyaan dari netizen.


"SpaceX akan mendarat Starships di Marikh sebelum 2030. Perkara yang sangat sukar adalah mewujudkan Mars Base Alpha yang bebas," tulisnya menerusi akaunnya @elonmusk.


Untuk makluman, SpaceX sendiri diketahui telah mengumpulkan sekitar USD 850 juta dana ekuiti untuk projek ini. Dana itu diperoleh walaupun prototaip roket Starship meletup semasa ujian.


SpaceX sendiri sedang mengembangkan roket SN9 prototaip sebagai roket kelas berat untuk membawa manusia dan 100 tan muatan. Rencananya, roket ini akan digunakan dalam misi ke Bulan dan Marikh pada masa akan datang.


BACA JUGA

Beberapa Aplikasi Android untuk Pengguna di Amerika Syarikat Mempunyai Masalah, Mengapa?

Realme C25 dan C21 dilancarkan secara rasmi di Indonesia, harganya?

3 Aplikasi untuk Bateri Telefon Pintar yang Lebih Panjang

Elon Musk sendiri terkenal cukup bercita-cita tinggi sehingga mampu membawa manusia ke Marikh. Pada tahun 2016, dia mengatakan akan membawa manusia ke Marikh pada tahun 2025.


Pada masa itu, dia mengatakan rancangan NASA untuk membawa manusia ke Marikh pada tahun 2036 terlalu lama. Dia juga mengatakan bahawa pergi ke Mars sangat penting bagi manusia hari ini.


Sebelum ini, Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA telah mengeluarkan dua rakaman audio permukaan Mars, baru-baru ini.


Dalam klip audio pertama, yang dirakam menggunakan dua mikrofon rover Perseverance Mars, suara angin kedengaran. Dalam catatan mereka di SoundCloud, NASA menggambarkan suara itu sebagai "mendengar suara kerang atau tangan menekup telinga".


Memetik New Yorks Post, Selasa (16/3/2021), NASA memperoleh audio dari instrumen pada 19 Februari 2021, sekitar 18 jam setelah mendarat di Kawah Jezero, Mars.


"Rover, yang memegang mikrofon, masih disimpan di dek Perseverance sehingga suaranya teredam," kata mereka.


Dalam klip kedua, pendengar dapat mendengar kesan laser pada sasaran berbatu dalam audio yang dirakam pada 2 Mac 2021.


"Bunyi 30 perlanggaran terdengar, ada yang sedikit lebih kuat daripada yang lain. Variasi intensiti bunyi kejutan elektrik akan memberikan maklumat mengenai struktur fizikal sasaran, seperti adanya lapisan pelapukan," NASA menulis dalam kenyataan itu.


Kedua-dua rekod tersebut dirakam menggunakan SuperCam rover, yang merupakan penguap batu yang dipasang di "kepala" rover yang akan membantu para saintis memburu fosil di planet merah.


Dalam klip suara angin, tiang di mana mikrofon masih disimpan, meredam suaranya, yang sedang dibincangkan oleh penyelidik di Supérieur de l'Aéronautique et de l'Espace (ISAE-SUPERAO) dan saintis planet Naomi Murdoch semasa persidangan dengan National D 'Center Etudes Spatiales (CNES) dan NASA.


"Pertama sekali, di permukaan Marikh, kita mengalami tekanan atmosfera yang sangat rendah. Sebenarnya 150 kali lebih rendah daripada di Bumi. Di samping itu, atmosfer terdiri dari karbon dioksida," jelas Murdoch.


Kedua-dua faktor ini, katanya, menunjukkan bahawa suara tidak 'menyebarkan' dengan cara yang sama di permukaan Martian seperti di Bumi.


"Atas sebab itu, mikrofon SuperCam sangat sensitif. Dan ini membolehkan kita merakam suara walaupun atmosfer Martian sangat lemah," katanya.

Elon Musk Mendedahkan Rancangan SpaceX Untuk Menghantar Manusia Ke Marikh Sebelum 2030 Elon Musk Mendedahkan Rancangan SpaceX Untuk Menghantar Manusia Ke Marikh Sebelum 2030 Reviewed by thecekodok on 5:01:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.