Elon Musk Menjilat China


Bos syarikat kereta elektrik Tesla dan syarikat angkasa SpaceX, Elon Musk, mabuk dengan sanjungan China. Apa yang salah?

Tidak mengejutkan, Tesla di China telah mengalami beberapa masalah kasar dalam beberapa bulan terakhir. Oleh itu, dia berusaha untuk memenangi negara yang dipimpin oleh Xi Jinping.

Memetik CNN, Jumaat (26/3/2021) Ketua Pegawai Eksekutif Tesla memuji China dalam wawancara dengan China Central Television (CCTV). Dia mengatakan bahawa China adalah pasaran terbesar dalam penjualan kereta elektrik.


Dia juga memuji tujuan ekonomi dan iklim China. Walaupun negara ini kini merupakan penghasil gas rumah kaca terbesar di dunia, China telah berjanji untuk mengurangkan pelepasan secara drastik selama satu dekad berikutnya.

"Saya sangat yakin mengenai masa depan Tesla di China," kata Musk kepada CCTV semasa wawancara, yang disiarkan dalam talian.

"Ekonomi China pada pendapat saya dapat berkembang dengan baik dalam dekad yang akan datang dan akan menjadi ekonomi terbesar di dunia. Dan juga komited untuk masa depan tenaga yang mampan," katanya.


Walaupun hubungan Tesla dengan China baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, semuanya mulai dilanda ujian dalam beberapa minggu terakhir. Bulan lalu, Tesla dipanggil oleh pegawai China untuk menghadapi pertanyaan mengenai kualiti keretanya yang dibuat di Shanghai.

Selama seminggu, beberapa media melaporkan bahawa tentera melarang kenderaan Tesla memasuki perkarangannya kerana bimbang kamera yang dipasang di dalamnya dapat digunakan untuk mengintip.

Musk tidak hanya diam, dia telah menolak berita pengintipan. Dia mengatakan kereta syarikatnya tidak akan pernah digunakan untuknya.

Walaupun dia tidak boleh berbahasa Mandarin, Musk adalah salah satu pemimpin perniagaan Amerika yang paling popular di China. Sebuah video tariannya di pentas semasa debut Model 3 yang dibuat di Shanghai awal tahun lalu menjadi viral di Weibo. Perdana Menteri Li Keqiang bahkan mengatakan bahawa dia akan dengan senang hati memberikan Musk "kad hijau Cina" setelah seorang ahli perniagaan Amerika mengatakan bahawa dia benar-benar mencintai China.
Elon Musk Menjilat China Elon Musk Menjilat China Reviewed by thecekodok on 3:30:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.