Facebook Cari Pengguna Menyebarkan Keraguan Vaksin COVID-19

 


Facebook sedang menjalankan kajian di belakang tabir mengenai keraguan vaksin pada pengguna di Amerika Syarikat (AS). Mereka mendapati bahawa sekelompok kecil pengguna mendorong banyak perbincangan untuk menyebarkan keraguan mengenai penggunaan vaksin, The Washington Post baru-baru ini melaporkan.

Penyelidikan dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan bahawa keraguan mengenai vaksin telah wujud bahkan sebelum media sosial dan COVID-19. Keraguan ini dapat menggagalkan kemajuan dalam membasmi penyakit yang dapat dicegah vaksin.


WHO menunjukkan bahawa keraguan vaksin mungkin tidak sepenuhnya bertanggungjawab untuk peningkatan 30% kes campak di seluruh dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tetapi ia berperanan dalam munculnya campak.


Oleh kerana itu, Facebook sejak Oktober lalu telah melarang iklan palsu dan mengelirukan mengenai vaksin COVID-19. Usaha itu dilakukan hanya beberapa minggu sebelum vaksin virus Corona pertama tersedia.


Pada bulan Disember, Facebook mengumumkan bahawa ia akan menghapus tuntutan palsu mengenai vaksin COVID-19. Mereka mula memberitahu pengguna mereka jika mereka telah berinteraksi dengan siaran yang mengandungi maklumat palsu.


Sebagai contoh, jika pengguna memberitahu kami di Facebook bahawa mereka mengalami gejala yang lebih buruk daripada yang dijangkakan setelah menerima dos vaksin.


Komen seperti ini sering digunakan untuk lebih memahami kesan vaksin tetapi boleh menyebabkan pengguna lain waspada dan ragu-ragu. Terutama jika mereka takut dengan vaksin.


Jurucakap Facebook, Dani Lever mengatakan bahawa syarikat itu bekerjasama dengan lebih daripada 60 pakar kesihatan global, dan telah mengkaji kandungan yang berkaitan dengan vaksin COVID-19 dan maklumat lain untuk memberitahu polisinya.


Leveri menambah bahawa Facebook secara berkala mengkaji trend yang mungkin menjadi sebahagian daripada perbualan di platformnya, seperti mengundi, berat sebelah, benci kebencian dan kebogelan sehingga dapat terus meningkatkan produknya.


"Pakar kesihatan awam telah menyatakan dengan jelas bahawa mengatasi keraguan vaksin adalah keutamaan dalam respons COVID, itulah sebabnya kami melancarkan kempen global yang telah menghubungkan 2 miliar orang dengan maklumat yang boleh dipercayai dari pakar kesihatan dan menghilangkan tuntutan palsu mengenai COVID dan vaksin, "katanya. "Kerja yang sedang berlangsung ini akan membantu memberitahu usaha kami." jelas seperti yang dilaporkan oleh The Verge.

Facebook Cari Pengguna Menyebarkan Keraguan Vaksin COVID-19 Facebook Cari Pengguna Menyebarkan Keraguan Vaksin COVID-19 Reviewed by thecekodok on 7:16:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.