Facebook dan Twitter hapuskan Jutaan Berita Palsu COVID-19

 


Syarikat gergasi media sosial Facebook dan Twitter dilaporkan telah membuang berjuta-juta kandungan berita palsu yang berkaitan dengan maklumat COVID-19, dalam usaha untuk membasmi maklumat yang salah daripada tersebar di platform mereka.

Seorang jurucakap Twitter mengatakan bahawa ia telah menghapus lebih dari 22,400 tweet dan menyekat 11.7 juta akaun di seluruh dunia yang mengandungi kandungan bermasalah sejak tahun lalu.


Awal bulan ini, Twitter juga menghapus 8,493 tweet dan menyekat 11.5 juta akaun. Pemilik akaun yang disekat mesti menyediakan alat verifikasi kepada Twitter, seperti nombor telefon atau alamat e-mel, untuk mengelakkan penyalahgunaan akaun.


Sementara itu, sejak Februari Facebook telah menghapus dua juta kandungan dari Facebook dan Instagram, setelah memperluas senarai tuntutan palsu yang akan dikeluarkan semasa wabak tersebut.


Senarai Facebook, yang dikembangkan bersama dengan pihak berkuasa kesihatan seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada mulanya memasukkan maklumat palsu mengenai perkara-perkara seperti kehadiran atau keparahan COVID-19, cara penularan penyakit dan rawatan yang salah.


Ini sekarang termasuk klaim palsu tambahan tentang virus dan vaksin Corona, seperti bagaimana vaksin tidak efektif untuk mencegah penyakit yang dimaksudkan untuk dilindungi, bahawa lebih selamat untuk menangkap penyakit daripada vaksin, dan bahawa vaksin beracun, berbahaya atau menyebabkan kesan autisme.


Twitter juga telah memperluas kebijakannya mengenai berita palsu untuk memasukkan vaksinasi. "Tweet yang menyebarkan naratif jahat, palsu atau mengelirukan mengenai vaksinasi COVID-19 akan dihapus." kata seorang jurucakap Twitter.


Di halaman dalam talian polisi maklumat COVID-19 yang mengelirukan, Twitter mengatakan bahawa kandungan yang berkaitan dengan virus itu dilabel atau dibuang.


Kandungan semacam itu mesti mengemukakan tuntutan fakta yang dinyatakan secara pasti, terbukti palsu atau menyesatkan, berdasarkan sumber yang tersedia secara meluas dan berwibawa, dan kemungkinan akan memberi kesan kepada keselamatan awam atau menyebabkan bahaya serius.


Kemudian mulai bulan ini, Twitter telah menerapkan label amaran pada tweet yang mungkin mengandungi maklumat yang mengelirukan mengenai vaksin COVID-19.


Facebook juga merancang untuk menambahkan label pada catatan yang membincangkan vaksin. Sebagai contoh, label mungkin mengatakan bahawa vaksin COVID-19 melalui ujian keselamatan dan keberkesanan sebelum diluluskan, dalam catatan yang membincangkan keselamatannya.


Minggu lalu, pengasas Mark Zuckerberg mengatakan dalam catatan Facebook bahawa syarikatnya akan melancarkan kempen global untuk membantu membawa 50 juta orang selangkah lebih dekat untuk mendapatkan vaksin COVID-19.


Syarikat melancarkan alat yang akan memberitahu pengguna kapan dan di mana mereka dapat divaksin dan yang dapat memberikan mereka pautan untuk membuat janji temu untuk pengambilan vaksin COVID-19.

Facebook juga akan bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan dan pemerintah di seluruh dunia untuk membantu orang mendaftar vaksin dengan membuat penyesuaian pada bot chat di WhatsApp.


Zuck mengatakan bahawa lebih daripada tiga bilion mesej yang berkaitan dengan COVID-19 telah dikirim oleh pemerintah, organisasi nirlaba dan antarabangsa kepada warganegara melalui chatbot WhatsApp rasmi, dan kemas kini ini juga akan membantu usaha vaksinasi.


Profesor komunikasi Universiti Teknologi Nanyang Shirley Ho mengatakan bahawa langkah-langkah oleh syarikat media sosial perlu diteruskan.


"Raksasa media sosial perlu menarik beban mereka dengan secara aktif membuang maklumat yang tidak tepat (dan) berita palsu mengenai vaksin dari platform mereka, dan dengan mengehadkan penyebaran maklumat yang salah lagi," katanya.

Facebook dan Twitter hapuskan Jutaan Berita Palsu COVID-19 Facebook dan Twitter hapuskan Jutaan  Berita  Palsu COVID-19 Reviewed by thecekodok on 3:22:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.