Facebook Melabel Semua Catatan Yang Berkaitan dengan Vaksin COVID-19


 Facebook telah dikritik oleh banyak pihak kerana membiarkan maklumat yang salah mengenai vaksin COVID-19 menyebar di platformnya.

Facebook segera merespons di mana mereka mula menambahkan label pada pos yang membincangkan keselamatan suntikan vaksin dan juga segera melabel semua catatan mengenai vaksin.


Dalam catatan blog rasminya, Facebook mengatakan bahawa mereka juga telah melancarkan alat di Amerika Syarikat untuk memberitahu pengguna maklumat mengenai tempat mendapatkan vaksin COVID-19. Mereka juga menambahkan kawasan maklumat COVID-19 ke perkhidmatan perkongsian foto mereka, Instagram.


Selama wabak ini, tuntutan dan konspirasi mengenai vaksin virus Corona telah berkembang pesat di platform media sosial. Seperti yang dilaporkan sebelumnya, terdapat juga banyak akaun, halaman dan kumpulan Facebook yang membincangkan vaksin yang membuat orang takut dan ragu-ragu untuk mendapatkan suntikan. Oleh itu, Facebook dan Instagram baru-baru ini memperketat dasar mereka


Ketua Pegawai Produk Facebook Chris Cox mengatakan bahawa mereka telah mengambil tindakan terhadap tuntutan palsu yang menjadi viral dengan serius.


"Ini adalah kawasan kelabu yang besar bagi orang-orang yang mempunyai kebimbangan, beberapa di antaranya akan disebut sebagai salah maklumat dan beberapa yang lain akan disebut keraguan," katanya.


"Perkara terbaik yang dapat dilakukan di kawasan abu-abu yang luas adalah menyampaikan maklumat yang berwibawa dengan cara yang bermanfaat, menjadi sebahagian daripada perbualan dan melakukannya dengan pakar kesihatan," tambahnya.


Syarikat itu mengatakan akan melabelkan catatan Facebook dan Instagram yang membincangkan keselamatan vaksin COVID-19 dengan teks dan mengatakan bahawa vaksin itu diuji keselamatan dan keberkesanannya sebelum disetujui.


Catatan blog itu juga mengatakan bahawa sejak itu memperluas senarai tuntutan palsu yang dilarang mengenai coronavirus dan vaksin pada bulan Februari. Facebook telah mengeluarkan 2 juta kandungan tambahan dari Facebook dan Instagram.


Facebook mengatakan ia juga telah melaksanakan langkah-langkah sementara termasuk mengurangi jangkauan kandungan dari pengguna yang berulang kali berkongsi kandungan yang ditandai sebagai palsu oleh pemeriksa fakta.

Facebook Melabel Semua Catatan Yang Berkaitan dengan Vaksin COVID-19 Facebook Melabel Semua Catatan Yang Berkaitan dengan Vaksin COVID-19 Reviewed by thecekodok on 6:57:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.