Facebook Melarang Akaun Presiden Venezuela kerana Mempromosikan Corona Miracle Medicine

 


Facebook membekukan akaun Presiden Venezuela Nicolas Maduro selama 30 hari selepas dia menyiarkan maklumat yang salah mengenai COVID-19. Maduro mengemukakan tuntutan yang tidak berasas bahawa ubat berasaskan thyme, Carvativir, dapat menyembuhkan COVID-19.

Tindakan Facebook itu merupakan teguran kuat dari syarikat rangkaian sosial kerana memegang pemimpin politik dan orang berpengaruh yang bertanggungjawab menyebarkan maklumat salah mengenai COVID-19.


Dalam catatan video, Maduro dengan palsu mendakwa bahawa Carvativir sama dengan "tetes ajaib" dan boleh digunakan untuk mencegah dan merawat COVID-19 tanpa kesan sampingan.Menjawab posting ini, seorang jurucakap Facebook mengatakan bahawa ia mematuhi garis panduan Organisasi Kesihatan Sedunia yang menunjukkan tuntutan itu menyesatkan kerana tidak ada bukti saintifik mengenai penawar penyakit ini dengan menggunakan ubat-ubatan yang disebutkan.


Jurucakap itu juga menambah bahawa Facebook harus membekukan akaun Maduro kerana berulang kali melanggar dasar di platformnya. Sebelumnya, Maduro menuduh Facebook sengaja menapis pada bulan Februari setelah dia menyiarkan video lain mengenai Carvativir yang juga tidak dapat dipertanggungjawabkan.


Ini bukan langkah berani untuk Facebook. Syarikat yang dimiliki oleh Mark Zuckerberg sebenarnya tidak akan mengambil risiko besar untuk membekukan akaun. Malah larangan Facebook sepenuhnya di Venezuela tidak akan membahayakannya.


Tetapi di satu pihak, langkah itu memberi isyarat lain bahawa ketua negara tidak mempunyai kuasa terhadap dasar maklumat yang salah yang disiarkan di platformnya.

Facebook Melarang Akaun Presiden Venezuela kerana Mempromosikan Corona Miracle Medicine Facebook Melarang Akaun Presiden Venezuela kerana Mempromosikan Corona Miracle Medicine Reviewed by thecekodok on 6:06:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.