Facebook Minta Maaf Mengenai Instagram dan WhatsApp Turun

 


Facebook meminta maaf atas kemalangan aplikasi Instagram dan WhatsApp. WhatsApp, Facebook, dan Instagram turun serentak pada pagi Sabtu. Kejatuhan WhatsApp dan Instagram dilaporkan mengambil masa sekitar 45 minit.


Memetik halaman Tech Crunch, Sabtu (20/3/2021), jurucakap Facebook Leslie Grant mengatakan masalah teknikal yang berlaku telah menyukarkan banyak orang untuk mengakses sejumlah perkhidmatan Facebook.


"Awal hari ini, masalah teknikal telah menyulitkan banyak orang untuk mengakses sejumlah perkhidmatan Facebook. Kami telah menyelesaikan masalah ini dan kami meminta maaf atas ketidaknyamanan ini," kata Grant.


Malangnya, Facebook tidak mendedahkan masalah teknikal apa yang menyebabkan kejatuhan perkhidmatan WhatsApp, Instagram dan Facebook di seluruh dunia secara serentak.


Sebelum ini, Instagram dan WhatsApp melalui akaun Twitter rasmi masing-masing mendedahkan bahawa perkhidmatan mereka telah pulih.


"Terima kasih atas kesabaran anda, 45 minit terasa sangat lama tetapi kami kembali," WhatsApp tweet diikuti dengan hashtag WhatsApp turun.Begitu juga, Instagram tweet bahawa perkhidmatan mereka dapat diakses lagi. Instagram meminta maaf atas perkara ini.


"Sebilangan orang mengalami masalah dengan akun Instagram mereka, tetapi kami kembali sekarang. Masalahnya telah diperbaiki dan kami meminta maaf untuk itu," kata Instagram, juga dengan hashtag Instagram Down.


WhatsApp tidak dapat menyambung ke pelayan dan mesej pengguna tidak dapat dihantar.


Tidak jelas sama ada isu ini memberi kesan kepada Facebook Messenger. Sebabnya ialah baru-baru ini Facebook memperkenalkan keupayaan untuk menghantar mesej antara platform Facebook, WhatsApp dan Instagram.


Sementara Instagram menunjukkan mesej ralat pelayan 5xx. Diduga masalah teknikal yang berlaku adalah kesalahan pada pelayan belakang.


Ini tentunya memberi kesan yang tidak menyenangkan kepada pengguna. Lebih-lebih lagi, perkhidmatan WhatsApp digunakan oleh lebih daripada 2 bilion orang di seluruh dunia. Sementara Instagram mempunyai sekurang-kurangnya 1 bilion pengguna aktif.

Facebook Minta Maaf Mengenai Instagram dan WhatsApp Turun Facebook Minta Maaf Mengenai Instagram dan WhatsApp Turun Reviewed by thecekodok on 12:33:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.