Fakta Menarik Belanda, Negara dengan Netizen Paling Sopan di Dunia

 


Di peringkat global, Belanda menduduki tempat pertama sebagai netizen yang paling sopan. Ini diperoleh dari hasil tinjauan Microsoft 2020 Digital Civility Index (DCI).

 Berikut adalah fakta mengenai tingkah laku internet di Negara Kincir Angin:


1. Akses internet

Hampir semua rumah di Belanda mempunyai akses internet jalur lebar. Dengan akses di 97% daripada semua isi rumah, Belanda berada di kedudukan teratas di Eropah pada tahun 2018. Melancarkan Pembacaan Panjang, rata-rata, 86% isi rumah di Eropah mempunyai akses internet jalur lebar. Yunani dan Bulgaria masing-masing mempunyai kadar terendah pada 76% dan 71%.Selanjutnya, didapati bahawa 90% orang Belanda berusia 16 hingga 74 tahun menggunakan internet setiap hari, berbanding rata-rata 76% penduduk Eropah.


2. Penggunaan telefon pintar

Pada tahun 2018, 84% orang di Belanda dan Denmark dan 86% orang di Sweden mempunyai akses internet telefon pintar di luar rumah atau tempat kerja mereka. Ini memberi mereka kelebihan di Eropah, di mana rata-rata hanya 67% pengguna telefon pintar yang memiliki akses.


Belanda berkongsi tempat kedua dengan Denmark dari segi perbankan internet (86%) dan di tempat ketiga untuk pembelian pengguna dalam talian (80%).


3. Bermain media sosial secara aktif

Di antara penduduk Belanda lebih daripada 17 juta orang, sekitar 65% mengidentifikasi diri mereka sebagai pengguna media sosial yang aktif. Facebook dan Instagram adalah antara platform media sosial yang paling popular di Belanda, selepas WhatsApp.


Menurut hasil tinjauan dari tahun 2020, Facebook mempunyai sekitar 7 juta pengguna aktif setiap hari di negara ini. Instagram mempunyai sekitar 3.5 juta, seperti yang dipetik dari Statista.


4. Gunakan LinkedIn

Terdapat kira-kira 9 juta pengguna LinkedIn di Belanda pada Januari 2021, lebih daripada satu daripadanya berusia antara 35 dan 54 tahun. Walaupun pada tahun 2019, hanya sekitar 4.6 juta orang di Belanda yang menggunakan LinkedIn.


Pada tahun 2018, sekitar 40% Millennials di Belanda menunjukkan bahawa mereka menggunakan LinkedIn secara aktif. Statistik ini menunjukkan seberapa tinggi jangkauan dalam talian untuk LinkedIn di Belanda, sama ada melalui desktop, tablet atau telefon pintar, dari Julai 2017 hingga Julai 2019.

Fakta Menarik Belanda, Negara dengan Netizen Paling Sopan di Dunia Fakta Menarik Belanda, Negara dengan Netizen Paling Sopan di Dunia Reviewed by thecekodok on 5:00:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.