Galakkan Vaksin untuk Kakitangan, Apple Memberi Cuti Berbayar

 


Apple berusaha untuk mendorong pekerjanya mendapatkan vaksin COVID-19 dengan menawarkan cuti berbayar. Cuti ini diberikan kepada pekerja sekiranya mereka mengalami kesan sampingan setelah vaksin atau janji temu untuk berunding.

Menurut sumber dengan pengetahuan mengenai maklumat itu, Cupertino, gergasi teknologi yang berpusat di California juga mengatakan bahawa ia tidak mempunyai akses kepada vaksin dan juga tidak memberi pekerja sendiri vaksin.


Sejak wabak itu mulai merebak tahun lalu, Apple telah menawarkan cuti berbayar bagi mereka yang mengalami gejala COVID-19.


Banyak pekerja syarikat masih bekerja dari rumah, tetapi syarikat itu secara beransur-ansur mengambil pekerja runcit kerana kedai Apple di seluruh AS telah dibuka semula. Di California, Apple mempunyai pejabat utama dan lebih daripada 50 kedai.


Di negara ini, orang yang berumur lebih dari 16 tahun akan layak mendapat vaksinasi pada 15 April. Banyak negeri lain juga memperluas kelayakan vaksin.


Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook mengatakan bahawa syarikat mereka merancang untuk menggaji lebih banyak kakitangan ke pejabat pada awal bulan Jun. Dia tetap berpegang pada pernyataan mengenai kakitangan yang akhirnya kembali ke pejabat, tetapi mengisyaratkan lebih banyak fleksibiliti.


"Tidak ada pengganti kolaborasi tatap muka, tetapi kami juga banyak belajar tentang bagaimana kami dapat menyelesaikan pekerjaan kami di luar pejabat tanpa mengorbankan produktiviti atau hasil," katanya kepada staf tahun lalu.).


"Walaupun kita berada di seberang pandemi ini, kita akan mempertahankan segala yang terbaik mengenai Apple sambil menggabungkan transformasi terbaik kita tahun ini," lanjutnya.


Minggu lalu, Amazon juga memulakan vaksinasi di tempat untuk pekerja barisan depan di gudang di Nevada, Kansas dan Missouri. Sementara itu, beberapa syarikat penerbangan dan rangkaian hotel juga mula memvaksinasi pekerja mereka.


Apple telah menawarkan ujian COVID-19 di tempat untuk pekerja yang kembali ke pejabatnya dan juga menyediakan alat ujian pos untuk pekerja runcit dan korporat. Apple juga baru-baru ini menambahkan ciri baru ke aplikasi Maps untuk membantu pengguna mencari laman vaksin COVID-19.

Galakkan Vaksin untuk Kakitangan, Apple Memberi Cuti Berbayar Galakkan Vaksin untuk Kakitangan, Apple Memberi Cuti Berbayar Reviewed by thecekodok on 7:06:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.