Genshin Impact kuti[ USD1 billion dalam 6 Bulan

 


Genshin Impact terus menjadi mesin tunai untuk miHoYo. Permainan RPG ini berjaya memperoleh USD 1 bilion dalam masa kurang dari enam bulan sejak dilancarkan pada 28 September 2020.

Menurut laporan syarikat penyelidikan pasaran Sensor Tower, pencapaian ini menjadikan Genshin Impact permainan terpantas untuk memecahkan nilai USD 1 bilion, mengalahkan permainan popular lain seperti Pokemon Go dan Clash Royale.


Jumlah yang dicapai oleh Genshin Impact meningkat setiap kali mereka memperkenalkan watak baru. Rata-rata pendapatan harian Genshin Impact adalah USD 5.8 juta sehari, tetapi jika terdapat sepanduk watak baru, rata-rata ini meningkat menjadi USD 12 juta sehari.Watak paling popular dan paling banyak menghasilkan adalah Zhongli yang menghasilkan USD 15.5 juta ketika pertama kali diperkenalkan pada 1 Disember 2020. Sementara itu, Hu Tao, watak terbaru yang diperkenalkan awal bulan ini, memperoleh USD 12.9 juta.


Dalam sebulan, pemain Genshin Impact membelanjakan rata-rata USD 160 juta sejak Disember. Sehingga 23 Mac, pemain Genshin Impact telah membelanjakan USD 148 juta pada bulan ini, seperti dikutip dari Sensor Tower, Khamis (25/3/2021).


Perlu diingat bahawa Sensor Tower hanya mengumpulkan data hasil Genshin Impact dari Android dan iOS. Permainan ini juga tersedia di PlayStation dan PC, jadi kemungkinan mereka telah melepasi angka USD 1 billion selama beberapa bulan terakhir.


Popularitinya juga di seluruh dunia, dengan China sebagai pasaran terbesar yang membelanjakan USD 302 juta atau 29.5% daripada perbelanjaan global. Jepun dan Amerika Syarikat mengikutinya sebagai negara penyumbang kedua dan ketiga terbesar dengan perbelanjaan masing-masing sebanyak USD 278.3 juta dan USD 189 juta.


Kejayaan Genshin Impact tentunya didorong oleh sistem gacha yang memerlukan pemain untuk 'berjudi' dan bergantung pada nasib mereka untuk mendapatkan watak pilihan mereka. Tetapi permainan ini juga disokong oleh permainan, acara dan cerita yang menarik.


miHoYo sebagai pembangun Genshin Impact juga memperoleh keuntungan besar kerana mereka hanya menghabiskan USD 100 juta untuk mengembangkan permainan ini. Tetapi bulan lalu Presiden miHoYo Cai Haoyu mengatakan syarikatnya akan menggandakan kos untuk mengembangkan Genshin Impact setiap tahun.

Genshin Impact kuti[ USD1 billion dalam 6 Bulan Genshin Impact kuti[ USD1 billion dalam 6 Bulan Reviewed by thecekodok on 2:53:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.