Google Berikan Diskaun 15% untuk Yuran Perkhidmatan Pembangun


 Google akhirnya mengurangkan yuran perkhidmatan pemaju di Google Play Store kepada 15% bagi mereka yang pendapatannya di bawah USD 1 juta. Sebelum ini, Google mengambil potongan 30% dari setiap pembelian digital di Play Store untuk semua pembangun.

Pada tahun lalu Google mengumumkan bahawa bayaran perkhidmatan Google Play Store hanya dikenakan kepada pembangun yang menawarkan penjualan barang dan perkhidmatan digital dalam aplikasi.


Walaupun Google mendakwa bahawa lebih daripada 97% aplikasi di seluruh dunia tidak menjual barang digital, dan oleh itu kebanyakannya tidak membayar sebarang kos perkhidmatan.


Dan membincangkan mengenai pengurangan yuran perkhidmatan hanya berlaku untuk pemaju aplikasi yang mempunyai pendapatan sebesar USD 1 juta itu. Pembangun aplikasi hanya perlu memberikan maklumat pendapatan untuk memastikan bahawa ia hanya membayar yuran 15%.


Dalam catatan di blognya, Google mengatakan bahawa diskaun akan dilanjutkan secara automatik setiap tahun jika penjualan aplikasi pemaju tetap di bawah USD 1 juta per tahun.


Langkah oleh Google ini pasti akan sangat membantu para pembangun baru. Di mana mereka dapat meningkatkan pertumbuhan aplikasi dengan meningkatkan kapasiti pelayan, mengambil lebih banyak pakar, dan sebagainya.


Apple diketahui telah membuat langkah ini pada bulan November 2020 di mana mereka juga memotong biaya sebanyak 15% dengan pendapatan kurang dari USD 1 juta per tahun.


Bagi Pembangun yang memperoleh lebih dari USD 1 juta sebagai pembelian dalam aplikasi, Apple masih memotong 30% pendapatan sebagai komisen.


Yuran perkhidmatan Google Play 15% ini akan berkuatkuasa pada bulan Julai 2021. "Sebagai platform, kami tidak akan berjaya kecuali rakan kami berjaya," kata Google.

Google Berikan Diskaun 15% untuk Yuran Perkhidmatan Pembangun Google Berikan Diskaun 15% untuk Yuran Perkhidmatan Pembangun Reviewed by thecekodok on 9:26:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.