Google Mendedahkan Trend Penipuan Yang Berlaku Semasa Pandemik


 Google telah berkongsi sejumlah tren penipuan yang berlaku semasa wabak tersebut. Perkara ini dinyatakan oleh Kepercayaan dan Keselamatan Google Asia Pasifik, Aldrich Christopher.


Menurut Aldrich, terdapat tiga jenis penipuan yang banyak beredar semasa pandemik. Pertama, kata Aldrich, penipuan dengan e-mel yang menjadikannya sebagai organisasi atau kementerian.


"Jadi, ini adalah pihak yang berniat jahat yang ingin mencari maklumat peribadi orang melalui e-mel dengan logo dari kementerian atau organisasi, termasuk alamat e-mel yang serupa dengan kementerian atau organisasi," katanya ketika bercakap kepada Liputan6.com baru-baru ini.


Aldirch berkata, biasanya melalui e-mel ini mereka akan meminta kod privasi pengguna, seperti OTP. Kemudian kaedah kedua, orang jahat ini biasanya akan menyamar sebagai ejen atau organisasi kerajaan, sama seperti kaedah pertama.


"Kemudian, ada penipuan dalam bentuk laman web yang menjual produk palsu, seperti vaksin atau topeng," jelasnya. Di samping itu, Aldrich juga menyatakan bahawa terdapat penipuan dalam bentuk tawaran kewangan.


Biasanya, kaedah penipuan ini memanfaatkan penawaran perkhidmatan kewangan atau bahkan wang, tetapi tanpa diketahui oleh mangsa, orang di sebalik tawaran itu adalah orang jahat.


"Akhirnya, ada juga kaedah yang meminta sumbangan dari organisasi bukan untung, tetapi sebenarnya tidak ada organisasi seperti itu," katanya. Aldrich juga berkongsi petua untuk mengenal pasti e-mel berbahaya


Dia mengatakan cara untuk mengenal pasti e-mel jahat ini boleh didapati dalam kurikulum Internet Agile Family. Tetapi secara umum, pengguna mesti memperhatikan pengirim, apa yang diminta, dan isi e-mel.


"Jadi, pengguna mesti mengetahui siapa yang menghantar e-mel ini. Anda boleh mencarinya di Carian Google, sama ada angka itu benar atau tidak," katanya.


Selepas itu, pengguna juga mesti melihat maklumat yang diminta dalam e-mel. Sekiranya ada permintaan untuk maklumat peribadi, seperti OTP atau akaun bank, kemungkinan akan berniat jahat.


"Kerana ini adalah maklumat yang tidak mungkin diminta oleh pihak yang sebenarnya," kata Aldrich. Akhirnya, selalu periksa pautan dalam e-mel, sama ada anda telah menggunakan halaman https yang disahkan selamat atau masih http.


Sebaliknya, 2020 tidak dapat dinafikan merupakan tahun paling mencabar bagi ibu bapa dalam bidang keibubapaan. Kerana dengan sekatan aktiviti fizikal, aktiviti dalam talian juga merupakan pilihan yang paling mungkin.


Salah satu aktiviti dalam talian yang sering dilakukan oleh kanak-kanak ialah pergi ke sekolah. Walaupun senang, ramai ibu bapa bimbang dengan peningkatan aktiviti dalam talian anak-anak mereka.


Ini diketahui dari tinjauan terbaru dari Google. Menurut Kepercayaan dan Keselamatan Google Asia Pasifik, Aldrich Christopher, tinjauan Google mendapati bahawa 51 peratus ibu bapa prihatin terhadap keselamatan aktiviti dalam talian anak-anak mereka.


"Dengan anak-anak sekarang belajar dari rumah, 51 peratus ibu bapa lebih prihatin terhadap keselamatan anak mereka ketika belajar dalam talian," katanya semasa wawancara dengan Liputan6.com, Rabu (3/3/2021).


Dalam tinjauan itu, Aldrich mengatakan, Google juga menemui tiga perkara yang menjadi perhatian terbesar ibu bapa dalam aktiviti dalam talian anak-anak mereka.


"Keprihatinan itu berkaitan dengan keselamatan maklumat anak-anak, anak-anak mendapat perhatian dari orang yang tidak dikenali, dan anak-anak menerima kandungan yang tidak sesuai," jelasnya.


Kemudian berdasarkan tinjauan ini, Google juga melancarkan program Internet Agile Family. Google bekerjasama dengan sejumlah kementerian termasuk Yayasan Sejiwa dalam melancarkan program ini.


Seperti namanya, program ini bertujuan untuk membantu mendidik keluarga, ibu bapa dan anak-anak, serta tenaga pengajar agar mereka dapat mengakses internet dengan selamat dan selesa.


"Kami telah melancarkan laman Internet Agile Family dan dapat diakses di halaman g.co/tangkasberinternet," kata Aldrich.


Di laman web ini, ibu bapa dapat melihat pelbagai maklumat yang dapat membantu mereka membantu anak-anak mereka dalam aktiviti dalam talian mereka.


Terdapat lima kategori yang dikemukakan oleh Google dalam program ini, iaitu internet savvy, internet savvy, internet savvy, internet bijak, dan internet berani.

Google Mendedahkan Trend Penipuan Yang Berlaku Semasa Pandemik Google Mendedahkan Trend Penipuan Yang Berlaku Semasa Pandemik Reviewed by thecekodok on 8:15:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.