Google menghadapi tuntutan mahkamah atas tuduhan menjejaki pengguna dalam Mode Penyamaran


 Hakim di California yang menangani tuduhan penjejakan pengguna oleh Google memutuskan bahawa syarikat itu harus menghadapi tuntutan tindakan kelas.


Plaintif mengatakan Google masih mengesannya, walaupun menggunakan mod penyamaran sebagai langkah kawalan privasi.


Seperti diketahui, dalam tuntutan yang diajukan, setidaknya penggugat meminta Google membayar ganti rugi. Raksasa mesin pencari telah dituduh secara rahsia mengumpulkan data pengguna.


Tiga pengguna mengajukan aduan pada bulan Juni yang mendakwa bahawa Google memiliki "perniagaan pelacakan data yang meluas" dan pelacakan tetap ada, walaupun pengguna mengambil langkah untuk melindungi informasi peribadinya.


Sepertinya menggunakan mod penyamaran di Chrome, atau penyemakan imbas peribadi di Safari dan penyemak imbas lain. Namun, Google telah berusaha untuk menjatuhkan kes itu, tetapi Hakim Lucy Koh menulis dalam keputusannya bahawa syarikat itu tidak telus.


"[syarikat] tidak memberi tahu pengguna bahawa Google terlibat dalam pengumpulan data yang dikatakan semasa pengguna berada dalam mod penyemakan imbas peribadi," kata Koh.


Google berpendapat bahawa 'Penyamaran' tidak bermaksud 'tidak kelihatan' dan aktiviti pengguna selama sesi tersebut tetap dapat dilihat oleh laman web yang mereka kunjungi, analisis pihak ketiga atau perkhidmatan iklan yang digunakan oleh laman web yang dikunjungi.


Sementara itu, jurucakap Google, José Castañeda mengatakan bahawa syarikat itu akan mempertikaikan tuntutan tuntutan tersebut dan akan terus mempertahankan tuntutan syarikat tersebut.


Dia menambahkan bahawa mod penyamaran di Chrome memberi pengguna pilihan untuk menjelajah internet tanpa menyimpan aktiviti ke penyemak imbas atau peranti mereka.


"Seperti yang kami nyatakan dengan jelas, setiap kali anda membuka tab penyamaran baru, laman web mungkin dapat mengumpulkan maklumat mengenai aktiviti penyemakan imbas anda selama sesi berlangsung," kata Castaeda.


Google mengatakan awal tahun ini akan menghentikan kuki pelacakan pihak ketiga dan ia tidak merancang untuk mengganti kuki dengan sesuatu yang mungkin invasif, walaupun akan mempengaruhi perniagaan pengiklanan syarikat.

Google menghadapi tuntutan mahkamah atas tuduhan menjejaki pengguna dalam Mode Penyamaran Google menghadapi tuntutan mahkamah atas tuduhan menjejaki pengguna dalam Mode Penyamaran Reviewed by thecekodok on 4:49:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.