Hakim Amerika menganggap senarai hitam Xiaomi cuai


 Senarai hitam Xiaomi yang dijatuhkan oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat telah dibatalkan oleh Rudolph Contreras di Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Columbia. Rudolph mengatakan senarai hitam itu digugurkan tanpa sebab yang jelas, alias ceroboh.

Seperti yang dilaporkan, Jabatan Pertahanan ketika pemerintah AS masih dipimpin oleh Presiden Donald Trump, menambahkan Xiaomi ke senarai hitam. Pelabur yang telah melaburkan wang mereka diminta untuk segera mengeluarkannya dengan tarikh akhir yang ditetapkan.


The Wall Street Journal melaporkan bahawa alasan sebenar larangan Xiaomi adalah kerana penghargaan yang diterima oleh pengasasnya Lei Jun oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (MIIT), yang dituduh sebagai badan pemerintah China '' gabungan tentera-tentera '.Tetapi dalam keputusannya, hakim Contreras mengatakan 500 peniaga China yang lain menerima penghargaan yang sama, termasuk yang sama sekali tidak berkaitan dengan teknologi.


"Termasuk pemimpin syarikat susu tepung bayi, pengeluar produk sos dan wain jenama terkenal," katanya .

Oleh itu, senarai hitam kerana Lei Jun menerima anugerah itu adalah bukti yang lemah. "Jelas terdapat kekurangan bukti yang cukup untuk menyokong penemuan bahawa Xiaomi adalah syarikat ketenteraan komunis China," tambahnya.


Kemudian jika senarai hitam dibatalkan, ia boleh menyebabkan kerugian besar bagi perniagaan dan reputasi Xiaomi walaupun tidak ada bukti yang jelas bahawa syarikat ini merupakan ancaman keselamatan negara kepada AS.


"Xiaomi percaya bahawa keputusan untuk menjadikan kami syarikat ketenteraan China sewenang-wenangnya dan hakim bersetuju dengan kami. Xiaomi merancang untuk meminta pengadilan untuk menyatakannya tanpa alasan undang-undang dan menjatuhkan tuduhan secara kekal," kata jurucakap Xiaomi sebagai tindak balas kepada keputusan.

Hakim Amerika menganggap senarai hitam Xiaomi cuai Hakim Amerika menganggap senarai hitam Xiaomi cuai Reviewed by thecekodok on 6:37:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.