Harga telefon pintar Xiaomi boleh naik, inilah sebabnya

 


Kesan ekonomi dari kekurangan cip global, yang telah berlangsung beberapa bulan sejak 2020, kemungkinan akan segera dirasakan oleh pengguna mudah alih.

Ini akan berlaku kerana pengeluar telefon bimbit terus menghadapi cabaran untuk meningkatkan kos pengeluaran telefon pintar. Kekurangan cip mempengaruhi industri pada peringkat awal, akhirnya menyebabkan penutupan beberapa kilang pengeluaran di AS dan di tempat lain.


Kini nampaknya pembuat telefon bimbit secara beransur-ansur mulai merasakan kesan kekurangan cip tersebut kerana kos pengeluaran terus meningkat.


Presiden Xiaomi Wang Xiang mengatakan syarikatnya telah mengalami kenaikan dengan kos pengeluaran kerana kekurangan semikonduktor yang diperlukan untuk telefon bimbit.


Terdapat kebarangkalian tinggi bahawa beberapa telefon Xiaomi yang akan datang akan menjadi lebih mahal kerana kenaikan kos pengeluaran. Xiang juga menekankan bahawa Xiaomi terus berusaha untuk menawarkan harga yang kompetitif kerana mencari cara untuk mengoptimumkan proses pengeluaran.


Beberapa pembuat chip sendiri telah mengumumkan rancangan untuk pengembangan kapasiti tetapi kesannya terhadap bekalan cip global hanya dapat dilihat setelah dua tahun kerana proses pengeluaran yang rumit dan kompleks.


Tetapi secara umum, pembuat chip telah berusaha untuk mengatasi kekurangan bekalan dari pelbagai pelanggan di seluruh spektrum. Beberapa pemerhati industri telah meramalkan kekurangan global semasa dapat berlanjutan hingga akhir tahun dengan kesan inflasi yang menyertainya kepada pengguna.


Beberapa bulan yang lalu, pemerintah China mengambil langkah untuk merangsang pengeluaran tetapi sayangnya langkah-langkah ini tidak memberikan hasil yang diinginkan kerana pengeluar cip terus bergelut dengan peningkatan permintaan.

Harga telefon pintar Xiaomi boleh naik, inilah sebabnya Harga telefon pintar Xiaomi boleh naik, inilah sebabnya Reviewed by thecekodok on 3:06:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.