Huawei akan menarik balik royalti teknologi 5G

 


Huawei mengumumkan kadar royalti untuk penggunaan teknologi telefon bimbit 5G. Untuk setiap telefon bimbit yang menggunakan teknologi 5G Huawei, Huawei akan menerima royalti sebanyak USD 2.5.

Reuters melaporkan pada hari Rabu (17/3/2021) Pengarah Undang-undang Huawei mengatakan langkah ini adalah usaha untuk meningkatkan ketelusan. Seperti diketahui, Huawei masih dipengaruhi oleh perang perdagangan antara China dan Amerika Syarikat.


Walaupun begitu, Huawei masih akan mendapat cuan, alias keuntungan kewangan sekitar USD 1,3 billlion. Keuntungan kewangan ini akan datang dari lesen paten untuk 2019-2021, menurut Ketua Harta Intelek (IP) Huawei, Jason Ding.


"Untuk setiap telefon bimbit yang menggunakan teknologi 5G Huawei yang dapat berfungsi, Huawei akan menerima royalti USD 2,5 " jelas Ding.

Huawei kini berada di barisan hadapan dalam perlumbaan paten 5G menentang pesaingnya. Mereka adalah Samsung, Nokia, Ericsson dan pengeluar cip Qualcomm. Huawei juga dapat terus berkembang secara positif pada tahun 2020 dari segi pendapatan dan keuntungan bersih.


Ketua Pegawai Eksekutif Huawei, Ren Zhengfei mengatakan pada Februari 2021 bahawa Huawei terus mendapat kepercayaan pengguna selama ini. Walaupun dalam keadaan perang dagang dengan Amerika, pengguna Huawei yang setia menyumbang 54.4% dari pendapatan Huawei pada tahun 2019.


Pada akhir bulan Mac 2021, Huawai merancang untuk mendedahkan hasil penuh prestasi perniagaan mereka. Unjuran mereka adalah bahawa pada akhir tahun 2020, Huawei akan memiliki 100 ribu paten aktif. Sementara itu, jumlah pelaburan untuk bahagian R&D Huawei telah mencapai 131,7 bilion Yuan . Jumlah wang yang luar biasa, untuk membuat kejayaan dalam inovasi teknologi mereka untuk masa depan.

Huawei akan menarik balik royalti teknologi 5G Huawei akan menarik balik royalti teknologi 5G Reviewed by thecekodok on 6:46:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.