Huawei membuat kereta elektrik tahun ini?

 


Kesan sekatan kerajaan AS terhadap syarikat-syarikat China menjadikan mereka lemah, termasuk Huawei. Ini juga menjadikan Huawei cukup banyak untuk mempelbagaikan portfolio produknya.

Contohnya, di mana mereka lebih memfokuskan pada alat pakai dan aksesori audio dalam beberapa bulan kebelakangan ini.Kini, satu laporan baru-baru ini muncul yang mendakwa bahawa Huawei merancang untuk membuat sebuah kereta elektrik dengan jenama sendiri. Beberapa model bahkan mungkin dilancarkan sebelum akhir tahun ini. Nampaknya, Huawei sudah mula merancang EV secara dalaman dan mendekati pembekal.


Richard Yu, Ketua Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei, mengatakan bahwa dia mengalihkan fokusnya ke kereta elektrik yang akan menargetkan segmen pasar massal, menyiratkan bahawa harganya akan berpatutan.


Huawei dilaporkan sedang berbincang dengan Changan Automobile, entiti milik negara di China, serta Teknologi Tenaga Baru BluePark Group BAIC dan pembuat kereta lain untuk menggunakan kilang kereta mereka untuk membuat EV.


Namun, jurucakap Huawei menolak sebarang rancangan untuk merancang EV atau menghasilkan kenderaan berjenama Huawei.


"Huawei bukan pengeluar kereta. Tetapi melalui ICT (teknologi maklumat dan komunikasi), kami berhasrat untuk menjadi sebuah kereta baru dan berorientasikan digital, penyedia komponen, yang membolehkan OEM kereta (pengeluar peralatan asal) membina kenderaan yang lebih baik," katanya.

Huawei membuat kereta elektrik tahun ini? Huawei membuat kereta elektrik tahun ini? Reviewed by thecekodok on 6:09:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.