Huawei P40 Akan Mendapat Kemas Kini HarmonyOS April 2021

 


Huawei diketahui mula melancarkan HarmonyOS ke peranti utamanya pada April 2021. Maklumat ini didedahkan oleh syarikat itu pada Februari 2021.


Kini, Huawei dikatakan telah mengumumkan maklumat mengenai tahap pertama barisan telefon pintar yang akan menerima HarmonyOS. Dikutip dari Gizchina, Isnin (22/3/2021), Huawei P40 dikatakan sebagai telefon pintar pertama yang mendapat HarmonyOS.


Selain telefon pintar ini, Huawei juga dikatakan akan mula meluncurkan HarmonyOS untuk Mate X2 dan Mate 40. Bukan hanya telefon pintar, HarmonyOS juga dikatakan hadir di TV pintar terbaru Huawei.


Sementara itu, telefon pintar lain yang masih menggunakan EMUI 11 akan mendapat HarmonyOS secara beransur-ansur sebelum akhir tahun ini. Berdasarkan maklumat, kehadiran sistem operasi ini juga akan bergantung pada chipset yang digunakan.


Walaupun telah mengumumkan akan melancarkan HarmonyOS untuk barisan perantinya, Huawei belum mendedahkan secara terperinci senarai peranti yang akan mendapatkannya, serta versi peranti yang akan dikunjungi, sama ada versi global atau versi China.


Walaupun belum pasti, berdasarkan maklumat yang telah diedarkan sebelumnya, sistem operasi ini kemungkinan akan menjadi yang pertama untuk garis utama, seperti siri P dan Mate, kemudian mengikuti garis Nova.


Sebaliknya, Huawei baru saja mengumumkan maklumat terkini mengenai perkhidmatan gedung aplikasinya dan ekosistemnya, iaitu Huawei AppGallery.


Memetik laporan yang didedahkan oleh syarikat melalui GSM Arena, Selasa (2/3/2021), pengguna aktif Huawei AppGallery bulanan mencapai lebih dari 530 juta.


Huawei juga mengatakan bahawa pengedaran aplikasi Huawei AppGallery meningkat 83 peratus setiap tahun, dan mencatat kadar pemasangan sebanyak 384 bilion pada tahun 2020.


Laporan itu dikongsi oleh CEO Huawei CBG (Consumer Business Group), Richard Yu.


Tidak hanya itu, Richard Yu juga mendedahkan, sudah ada 2.3 juta pemaju berdaftar yang membuat aplikasi untuk AppGallery. Angka ini 77 peratus lebih tinggi daripada sebelumnya pada tahun 2019.


Huawei sendiri mengakui telah bekerjasama dengan pelbagai pembangun aplikasi tempatan dan global, dengan 1 juta pengguna AppGallery di 42 pasar di lima wilayah.


Zhang Zhe, Pengarah Kemitraan Global di Huawei CBG mengesahkan, "jumlah aplikasi yang telah dioptimumkan untuk HMS Core meningkat dua kali ganda dalam setahun."

Huawei P40 Akan Mendapat Kemas Kini HarmonyOS April 2021 Huawei P40 Akan Mendapat Kemas Kini HarmonyOS April 2021 Reviewed by thecekodok on 3:48:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.