Hubungan Jack Ma dan Alibaba dengan China semakin baik?


 Terdapat isyarat bahawa hubungan antara pengasas Alibaba Jack Ma dan pemerintah China bertambah baik.


Kerajaan perniagaan yang dibina Jack Ma mungkin masih menghadapi peraturan Cina yang keras. Tetapi nampaknya Alibaba mulai melembutkan hati Presiden Xi Jinping.


Memetik Business CNN, Ahad (28/2/2021), maklumat ini berdasarkan pujian pemerintah Presiden Xi Jinping kepada Alibaba. Pujian diberikan kepada Alibaba, salah satu dari ratusan syarikat yang dinilai telah membantu menyokong pengentasan kemiskinan di China.


"Alibaba adalah model pengentasan kemiskinan nasional," kata sijil yang diterima Alibaba dari pemerintah.


Sijil ini dimuat naik oleh Alibaba melalui akaun Weibo miliknya.


"Alibaba merasa terhormat untuk berpartisipasi dalam kempen anti-kemiskinan," kata Alibaba dalam catatan Weibo.


Bukan hanya itu, syarikat itu juga mendapat pujian dari media atas usaha membantu petani menjual hasil pertanian bernilai USD 155 bilion melalui e-commerce. Ia juga membantu menyokong kempen Xi Jinping.


Dalam salah satu laporannya, media yang dikendalikan oleh negara China Youth Daily memuji syarikat itu kerana inovasi.


Sebagai contoh, penggunaan algoritma AI untuk membantu petani membesarkan ayam, membantu orang menjual produk pertanian melalui live streaming, memberi pendidikan dan latihan kepada wanita luar bandar, dan memberikan pinjaman ke kawasan luar bandar melalui perkhidmatan perbankan dalam taliannya.


Pujian pemerintah ini adalah berita baik untuk Alibaba dan Jack Ma. Sebabnya kerana selama berbulan-bulan, Jack Ma dan perniagaan Alibaba terperangkap dalam tindakan keras pemerintah yang semakin sengit terhadap sektor perniagaan teknologi. Sebenarnya, Alibaba harus menjalani siasatan anti-kepercayaan.


Bukan hanya itu, IPO Ant Group dibatalkan pada akhir tahun 2020, setelah Jack Ma mengkritik pengawal selia China.


Ant Group juga harus menjalani penyusunan semula utama untuk memuaskan para pengawal selia, mengenai berbagai pembayaran dan aktiviti digital.


Kerana kritikan Jack Ma terhadap pemerintah China, selama berbulan-bulan jutawan ini tidak pernah dilihat di khalayak ramai. Tidak sampai Januari 2021 dia menunjukkan wajahnya untuk pertama kalinya.


Kritikan tajam itu mendakwa bahawa nama Alibaba muncul dalam senarai perniagaan utama China yang diterbitkan dalam Shanghai Securities Journal.


Pada akhir tahun 2020, media yang berafiliasi dengan komunis China menerbitkan sepotong pendapat yang menggesa syarikat teknologi untuk mengambil lebih banyak tanggungjawab dan kurang memberi tumpuan kepada hasil jangka pendek.


"Raksasa internet yang mempunyai banyak data dan algoritma yang canggih mesti mempunyai lebih banyak tanggungjawab, lebih banyak aspirasi dan pencapaian dalam inovasi teknologi," tulis artikel itu.


Tentunya pelembutan sikap pemerintah terhadap Alibaba telah menguntungkan syarikat. Pada awal September 2020, Presiden Xi Jinping berharap syarikat swasta perlu menyokong kerja Parti Komunis.


Penganalisis mengatakan bahawa syarikat teknologi perlu menyumbang kepada kempen pengentasan kemiskinan, sebagai bentuk sokongan mereka kepada negara.


"Ini menunjukkan refleksi dan mendapat sokongan. Selagi syarikat teknologi bersekutu dengan parti itu, mereka akan menghindari hukuman masyarakat lebih lanjut," kata penyelidik Yayasan Hinrich Alex Capri.


Capri juga mengatakan bahawa pujian untuk Alibaba bukanlah percanggahan parti komunis China terhadap teknologi besar.

Hubungan Jack Ma dan Alibaba dengan China semakin baik? Hubungan Jack Ma dan Alibaba dengan China semakin baik? Reviewed by thecekodok on 5:05:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.