Ikuti China, Oman Block Clubhouse

 


Negara Timur Tengah, Oman telah menyekat aplikasi audio Clubhouse kerana tidak mempunyai izin dari pemerintah untuk beroperasi di negara ini. Penyekat itu juga dilihat oleh banyak aktivis sebagai jalan bagi pemerintah untuk membungkam kebebasan rakyat untuk menyuarakan pendapat mereka.

Dilancarkan dari Engadget, Isnin (15/3/2021) menurut laporan dari laman berita WAF, Oman Telecommunications Regulatory Authority mengatakan bahawa aplikasi komunikasi yang beroperasi di Oman harus mendapatkan izin dari pihak berkuasa.


"Melarang penggunaan beberapa aplikasi VoIP yang disulitkan tanpa lesen rasmi." tulis laporan dari WAF.


Persatuan Hak Asasi Manusia mengatakan bahawa pemerintah Oman meniru peraturan otoriter China sebagai panutan dan melarang aplikasi Clubhouse dengan mana orang menyatakan pendapat mereka secara bebas tanpa penapisan pemerintah.


Dilancarkan dari Reuters, China telah menyekat akses ke Clubhouse pada bulan Februari. Clubhouse sendiri pertama kali dilancarkan pada awal tahun 2020.


Aplikasi itu, yang berpusat di San Francisco, AS, mengalami peningkatan jumlah pengguna setelah CEO Tesla Elon Musk dan CEO Robinhood Vlad Tenev mengadakan perbincangan di Clubhouse.


Clubhouse juga terkenal di negara-negara Arab di mana media dikendalikan secara langsung oleh pemerintah dan pengulas mengambil risiko penjara kerana penghantaran kritikal.


Clubhouse, yang kini hanya tersedia di iOS, juga menghadapi kritikan di berbagai tempat kerana laporan misogyny, anti-semitisme dan salah maklumat yang berkaitan dengan COVID-19 di platformnya.


Juga dijelaskan bahawa Clubhouse mempunyai dasar dan peraturan yang melarang perkauman, ucapan kebencian, gangguan dan maklumat palsu.


Aplikasi itu mengatakan bahawa ia sedang melabur untuk mengembangkan alat yang dapat mengesan dan mencegah penyalahgunaan. Dan juga ciri lain di mana moderator dapat menetapkan peraturan untuk ruang sembang mereka, untuk menyederhanakan perbualan.

Ikuti China, Oman Block Clubhouse Ikuti China, Oman Block Clubhouse Reviewed by thecekodok on 8:54:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.