Impian Elon Musk untuk hidup di Marikh disebut khayalan yang berbahaya

 


Elon Musk telah lama mengimpikan untuk membina peradaban manusia di Planet Mars. Tetapi impian Musk disebut sebagai mimpi buruk oleh ahli astrofizik Inggeris Lord Martin Rees.

Seperti yang diketahui umum, Musk pertama kali menerangkan impiannya untuk membina sebuah jajahan di Marikh pada tahun 2016. Baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX mengatakan bahawa sebuah bandar bebas di Marikh dapat dibentuk pada tahun 2050 jika prosesnya bermula lima tahun dari sekarang.

Rees, yang telah menjadi ahli astronomi kerajaan sejak tahun 1995, mengkritik cita-cita Musk ketika berbicara pada perbincangan panel di Sidang Kemuncak Pemerintahan Dunia di Dubai. Semasa panel itu, dia juga bercakap dengan ahli astrofizik AS Neil deGrasse Tyson."Satu-satunya sebab manusia pergi ke angkasa lepas adalah untuk berpetualang. Hidup di Marikh tidaklah mudah. ​​Mars mempunyai persekitaran yang bermusuhan," kata Rees seperti dikutip Sky News, Senin (15/3/2021).


"Idea Elon Musk bahawa satu juta orang tinggal di Marikh adalah fantasi berbahaya. Kehidupan di Marikh tidak lebih baik daripada tinggal di Kutub Selatan atau puncak Gunung Everest," lanjutnya.


Tyson juga menambah dengan komen yang serupa. Menurutnya, menghantar berbilion orang ke Marikh untuk mengelakkan bencana besar bukanlah sesuatu yang realistik dan sumbernya lebih baik digunakan untuk mengelakkan bencana besar terjadi di Bumi.


"Lebih mudah untuk mendapatkan Bumi kembali ke Bumi daripada terraforming Mars," kata Tyson.


Terraforming adalah proses mengubah atmosfer, suhu atau topografi permukaan planet untuk membuatnya kelihatan seperti Bumi. Tetapi kaedah ini tidak mudah dan memerlukan sumber yang besar.


Analisis terbaru mengatakan bahawa terraforming Mars mungkin memerlukan 3.500 hulu ledak nuklear setiap hari untuk meningkatkan tekanan atmosfer Mars ke tahap yang mesra manusia dan mencairkan ais permukaan untuk melepaskan karbon dioksida.


Walaupun pesimis mengenai impian Musk untuk tinggal di Marikh, Tyson mengatakan penerokaan angkasa adalah sesuatu yang penting untuk selalu dikejar.


"Tidak ada kekuatan di Bumi yang sekuat penjelajahan angkasa yang mempengaruhi pemikiran dan cita-cita kita. Memikirkan masa depan adalah separuh dari apa yang mendorong masa depan," katanya.

Impian Elon Musk untuk hidup di Marikh disebut khayalan yang berbahaya Impian Elon Musk untuk hidup di Marikh disebut khayalan yang berbahaya Reviewed by thecekodok on 4:14:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.