Ingin membina kilang di AS, Samsung meminta pelepasan cukai

 


Samsung akan membina kilang cip semikonduktor bernilai USD 17 bilion  di Texas, Amerika Syarikat. Tetapi mereka juga meminta insentif cukai dari pemerintah negara bagian Texas.

Melalui kilang ini, Samsung kemudiannya berjanji akan mewujudkan pekerjaan untuk 1800 orang selama 10 tahun pertama, dengan gaji tahunan rata-rata sekitar USD 66 ribu.


Namun, Samsung juga meminta pelepasan cukai harta tanah untuk membina kilang tersebut. Mereka meminta cukai hartanya di Travis County "dikelantang" selama 20 tahun, yang dianggarkan bernilai $ 718 juta.Mereka juga meminta potongan cukai 50% dari pemerintah kota Austin selama lima tahun, yang bernilai sekitar USD 87 juta dan juga meminta subsidi untuk cukai harta tanah yang dibayar kepada daerah sekolah.


Samsung nampaknya tidak menentukan di mana mereka akan membina kilang tersebut. Samsung hanya menyatakan bahawa projek itu akan sangat kompetitif, dan mereka menyatakan bahawa tanpa insentif, mereka lebih suka membina kilang di Arizona, New York, atau bahkan Korea.


"Oleh kerana operasi cukai tinggi yang biasa di Texas, 'had nilai yang dinilai' adalah faktor yang menentukan. Tanpa bantuan 'had nilai yang dinilai', syarikat akan memilih Arizona, New York, atau Korea untuk lokasi projek ini," Samsung menulis dalam surat yang dikirimkan kepada pemerintah negara bagian Texas.


Sekiranya Austin menjadi pilihan, ini bermakna Samsung akan mengembangkan kilang yang ada di bandar itu sejak tahun 1997. Kilang ini kini mempekerjakan 10,000 orang.

Pelepasan yang diminta oleh Samsung bukanlah perkara baru, dan biasanya dilakukan oleh syarikat lain. Tetapi jumlah kepingan yang diminta Samsung sangat tinggi jika dibandingkan dengan Tesla, yang juga akan membina kilangnya di Austin.


Pengilang kereta elektrik itu menerima potongan cukai $ 60 juta dari negeri dan daerah sekolah. Walau bagaimanapun, kilang Samsung dan Tesla tidak dapat dibandingkan, kerana perbezaan kos, jumlah pekerja, dan gaji jauh terpaut.

Ingin membina kilang di AS, Samsung meminta pelepasan cukai Ingin membina kilang di AS, Samsung meminta pelepasan cukai Reviewed by thecekodok on 1:21:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.