Ingin memiliki Instagram khas untuk kanak-kanak di bawah 13 tahun


 Facebook sedang membangunkan versi khas Instagram untuk kanak-kanak di bawah umur 13 tahun. Ini terungkap dari memo di forum dalaman syarikat.

BuzzFeed News menjumpai memo di mana Naib Presiden Produk Instagram Vishal Shah mengatakan bahawa 'tonggak pemuda' kini menjadi keutamaan bagi syarikat itu.


Instagram khas ini akan dikembangkan oleh pasukan Kumpulan Produk Komuniti yang akan memfokuskan diri pada masalah privasi dan keselamatan untuk memberikan pengalaman paling selamat bagi penggunanya.


Ketua Instagram Adam Mosseri mengesahkan wujudnya projek ini. Dia akan mengetuai projek itu bersama dengan Naib Presiden Facebook Pavni Diwanji.


Mosseri mengatakan bahawa pada masa ini banyak kanak-kanak ingin menggunakan Instagram. Walaupun belum ada rancangan terperinci, dia menekankan bahawa ibu bapa akan mengawal akaun Instagram anak itu.


"Tetapi sebahagian daripada penyelesaiannya adalah dengan membuat versi Instagram untuk anak muda atau anak-anak di mana ibu bapa mempunyai ketelusan atau kawalan," kata Mosseri kepada BuzzFeed News, seperti yang dikutip oleh The Verge, Sabtu (20/3/2021).


Seperti diketahui, Instagram tidak membenarkan kanak-kanak di bawah 13 tahun membuat akaun. Tetapi ini tidak menghalang anak-anak mendaftar dengan menggunakan tarikh lahir palsu.


Projek Instagram baru ini diturunkan beberapa hari selepas mereka mengumumkan serangkaian ciri baru untuk melindungi pengguna remaja di platform. Mereka juga mengembangkan teknologi kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin untuk mengesan usia seseorang ketika membuat akaun baru.


Ini bukan satu-satunya aplikasi kanak-kanak yang dibangunkan oleh Facebook. Pada tahun 2017, syarikat yang dibuat oleh Mark Zuckerberg melancarkan Messenger Kids untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun.


Aplikasi ini langsung dikritik oleh pakar kesihatan anak kerana dianggap berbahaya. Kemudian pada tahun 2019 muncul bug di Messenger Kids yang membolehkan kanak-kanak bergabung dalam kumpulan dengan orang yang tidak dikenali.

Ingin memiliki Instagram khas untuk kanak-kanak di bawah 13 tahun Ingin memiliki Instagram khas untuk kanak-kanak di bawah 13 tahun Reviewed by thecekodok on 3:50:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.