Ini adalah OS Android yang paling popular

 


Google telah melancarkan Android 11 sejak September tahun lalu. Tetapi tingkat penggunaan masih rendah dan Android 10 masih menjadi penguasa.

Laporan terbaru dari StatCounter mendapati bahawa 34.3% telefon dan tablet Android menggunakan Android 10. Data ini dikumpulkan dalam tempoh Februari 2020 hingga Februari 2021.


Pencapaian ini tidak menghairankan memandangkan Google menghendaki semua telefon Android yang dilancarkan pada tahun 2020 untuk menggunakan Android 10. Tetapi versi Android yang lebih lama masih berkuasa.Di tempat kedua adalah Android 9.0 Pie, yang digunakan oleh 20.59% peranti Android. Walaupun pada bulan Februari 2020, sistem operasi ini menduduki tempat pertama dengan peratusan 35.2%.


Selain itu, terdapat Android 8.1 Oreo yang dijalankan oleh 15.4% pengguna Android . Versi Android lain yang lebih lama seperti Nougat, Marshmallow, Lollipop dan KitKat juga masih dijumpai, tetapi kadar penggunaannya sangat kecil hanya dalam satu digit.


Android 10 juga merupakan versi paling popular di seluruh dunia dengan pangsa pasar 41%. Sistem operasi juga menduduki tempat teratas seperti Eropah dan Asia di mana penggunaan Android 11 masih agak lembab.


Sementara itu, penggunaan Android 11 perlahan-lahan mulai berkembang di beberapa negara. Seperti di Amerika Syarikat di mana 20% atau satu daripada lima telefon Android kini menggunakan Android 11 hanya dalam enam bulan pelancaran. Sayangnya StatCounter tidak mendedahkan tahap penggunaan Android 11.


Pencapaian ini menobatkan Android 11 sebagai versi dengan tingkat penggunaan terpantas dibandingkan dengan versi lain, seperti dikutip dari Android Authority, Rabu (10/3/2021).


Pencapaian ini menunjukkan bahawa Google semakin serius mempercepat pengedaran versi Android terbaru. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Google telah terlibat dalam Project Treble dan berkolaborasi dengan Qualcomm untuk membuat kemas kini Android lebih mudah dan cepat.


Perlu diingat bahawa laporan dari StatCounter ini tidak rasmi, dan angka pengedaran Android rasmi dari Google disembunyikan di Android Studio. Tetapi tahun lalu Google mendedahkan statistik penggunaan Android 10, jadi tidak mustahil laporan rasmi dari mereka akan segera dikeluarkan.

Ini adalah OS Android yang paling popular Ini adalah OS Android yang paling popular Reviewed by thecekodok on 6:30:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.