Inilah rahsia bagaimana Xiaomi dapat menjual telefon bimbit dengan harga murah

 


Dibongkar rahsia bagaimana Xiaomi dapat menjual HP dengan harga yang lebih rendah daripada pesaingnya.

Harga telefon bimbit yang lebih murah dengan pesaingnya tetap disertakan dengan menyediakan produk dan komponen berkualiti yang dijaga. Jadi apa rahsia?


Ini dapat dicapai kerana Xiaomi mempunyai model perniagaan yang sangat efisien. Mereka tidak membazirkan wang untuk mempromosikan seperti pesaing mereka.


Jenama lain menghabiskan banyak wang untuk promosi melalui selebriti, papan iklan, menggunakan 20 ribu penganjur (untuk mempromosikan produk mereka).


Xiaomi memilih untuk mempromosikan produknya melalui Mi Fans, peruncit, dan juga media sosial.


Xiaomi mempercayakan peruncit dengan visi yang sama seperti kami, Mi Fans, serta pengguna yang berpuas hati dengan produk kami untuk mempromosikan produk ini kepada rakan mereka.


Harga yang lebih murah dapat dicapai dengan menyunatkan sejumlah pos yang merupakan komponen harga telefon bimbit. Komponen penyusunnya adalah bahan mentah, penyelidikan dan pengembangan, kos pemasaran, biaya pengedaran, dan margin keuntungan.


Biasanya pengeluar menjual telefon bimbit mereka dengan harga modal 2.5 kali ganda, sementara Xiaomi hanya menjualnya pada harga 1.1 kali ganda dari harga modal.


Menurutnya, dari lima catatan tersebut, hanya dua daripadanya yang membuat komponen untuk harga telefon bimbit mereka, iaitu bahan mentah dan kos penyelidikan dan pembangunan. Walaupun tiga komponen lain, kosnya hampir tidak sama.


Pertama, kos pemasaran. Pada mulanya Xiaomi tidak membayar apa-apa untuk ini, serta kos pengedaran kerana mereka melakukan semuanya sendiri. Akhirnya, ada kelebihan, juga praktikalnya tidak ada.


Xiaomi menjual produk dengan harga rendah dengan mengurangkan keuntungan, iaitu sama sekali tidak memanfaatkan perkakasan. Kemudian dalam lima tahun pertama syarikat Xiaomi tidak membelanjakan wang untuk pemasaran dan promosi.

Inilah rahsia bagaimana Xiaomi dapat menjual telefon bimbit dengan harga murah Inilah rahsia bagaimana Xiaomi dapat menjual telefon bimbit dengan harga murah Reviewed by thecekodok on 6:22:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.