Inilah yang kelihatan seperti Perkhidmatan Sembang Audio Facebook sebagai Clubhouse


 Pada masa ini, platform media sosial bersaing untuk menambahkan pelbagai ciri baru untuk perkhidmatan mereka. Salah satu ciri yang kini menjadi sasaran untuk disajikan di platform media sosial atau aplikasi pesanan adalah perkhidmatan sembang audio yang serupa dengan Clubhouse.


Ya, sebilangan syarikat seperti Twitter, Telegram, TikTok, Instagram dan lain-lain telah mengembangkan ciri seperti Clubhouse.


Telegram telah memperkenalkan Voice Chat 2.0, sementara Twitter baru-baru ini memperkenalkan Spaces beta untuk pengguna Android.


Baru-baru ini, Facebook sedang membangunkan perkhidmatan seperti Clubhouse untuk dipersembahkan di platformnya.


Memetik halaman Gizchina, Rabu (24/3/2021), menurut laporan oleh pemaju Alessandro Paluzzi melalui akaun Twitternya, Facebook secara aktif mengembangkan fitur seperti Clubhouse ini.


Bukan hanya itu, sebelumnya dinyatakan bahawa Facebook sedang mengembangkan fitur sembang audio ini untuk Instagram.


Untuk Facebook, perkhidmatan seperti Clubhouse ini bukan hanya dalam bentuk bilik audio tetapi Facebook juga akan menambah ruang video untuk ciri tersebut.


Dalam tangkapan skrin Laman Utama Facebook yang dikongsi oleh Alessandro Paluzzi melalui Twitter, ciri tersebut berada di bawah bar status dengan nama Bilik Video dan Audio.


"Facebook sedang mengembangkan sokongan untuk ruangan video dan audio. Ini bermakna pengguna tidak perlu beralih ke Messenger untuk dapat bergabung dengan ruangan sembang ini," tulis Alessandro Paluzzi dengan akaun @ alex193a.Di bawahnya akan tertera Buat Video lengkap dengan butang + di logo video.


Yang mengatakan, ruangan audio Facebook nampaknya tidak begitu peribadi seperti Clubhouse. Facebook akan memberikan pilihan bilik audio awam. Ketika menggunakan fitur ini, pengguna lain tidak perlu mendapat undangan untuk bergabung.


Bilik audio awam akan tersedia untuk semua pengguna Facebook. Bagi mod peribadi, ini bermaksud bahawa ruangan audio ini hanya akan tersedia untuk rakan Facebook pengguna.


Walau bagaimanapun, ruangan video audio tidak akan mempunyai mod awam. Ruangan video audio ini hanya tersedia dalam mod peribadi, alias hanya rakan yang boleh mengikuti.


Setakat ini, tidak ada maklumat mengenai kapan ciri bilik video dan audio Facebook akan tersedia.


Sebelum ini, penyelidik aplikasi Alessandro Paluzzi berkongsi ciri seperti Clubhouse di Instagram, kini dia telah mengesahkan isu Facebook juga mengembangkan perkhidmatan seperti Clubhouse.


Tangkapan skrin ini menunjukkan kebocoran ciri Facebook baru yang kini dalam peringkat awal pembangunan.


"Facebook sedang mengembangkan ruangan audio. Fungsi ini nampaknya pada tahap awal pengembangan, antara muka ini masih dalam bentuk contoh," Paluzzi tweet di Twitter @ alex193a.

Inilah yang kelihatan seperti Perkhidmatan Sembang Audio Facebook sebagai Clubhouse Inilah yang kelihatan seperti Perkhidmatan Sembang Audio Facebook sebagai Clubhouse Reviewed by thecekodok on 4:59:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.