Intel kalah di mahkamah dengan syarikat sudah tutup


 Intel harus membayar denda sebanyak USD 2,18 bilion setelah tewas di mahkamah terhadap syarikat bernama VLSI Technology.

Denda ini mesti dibayar kerana Intel kehilangan tuntutan mahkamah kerana melanggar dua paten yang dimiliki oleh VLSI Technology. Uniknya, syarikat ini sebenarnya telah ditutup sejak 20 tahun yang lalu.


VLSI baru 'naik' pada tahun 2019, dan satu-satunya aktiviti yang berlaku di syarikat itu adalah membawa Intel ke mahkamah. VLSI terakhir aktif pada tahun 1999, ketika syarikat itu diambil alih oleh Philips dengan harga USD 1 bilion.Aset-aset itu kemudian dipindahkan ke sebuah syarikat spin-off bernama NXP, yang dikenali sebagai syarikat pembuat cip NFC. Sebilangan wang dari Intel juga akan diberikan kepada NXP.


VLSI juga mendakwa bahawa mereka adalah sebahagian daripada projek antara Apple dan Acorn untuk menghasilkan cip ARM pertama, termasuk syarikat ARM. Hari ini, cip ini terdapat di hampir semua telefon bimbit, tablet, komputer riba dan juga pelayan.


Cuma, paten yang sedang digunakan tentunya jauh lebih baru daripada paten yang dimiliki oleh VLSI. Paten pada asalnya diberikan kepada Freescale Semiconductor dan Sigmatel pada tahun 2009, 2019 dan 2021. Walau bagaimanapun, paten tersebut kemudiannya dipindahkan ke VLSI pada tahun 2019.


Dalam pembelaannya, Intel memanggil VLSI syarikat Zombie, yang bangkit dari kematian hanya untuk meminta wang Intel.


"(VLSI) mengambil dua paten dari rak yang tidak digunakan selama 10 tahun dan berkata, 'Kami meminta $ 2 bilion,'" kata William Lee, peguam Intel di firma undang-undang WilmerHale.


Namun, pihak pembelaan tidak mengubah keputusan juri untuk mengabulkan permintaan VLSI yang setara dengan sepersepuluh keuntungan tahunan Intel kerana Intel dianggap telah melanggar dua dari tiga paten dalam tuntutan itu.


Namun, Intel mengakui bahawa ia akan membuat rayuan kerana tidak bersetuju dengan keputusan juri.


"Intel sangat tidak setuju dengan keputusan juri hari ini. Kami merancang untuk membuat rayuan dan yakin bahawa kami akan menang," kata Intel dalam satu kenyataan.

Intel kalah di mahkamah dengan syarikat sudah tutup Intel kalah di mahkamah dengan syarikat sudah tutup Reviewed by thecekodok on 4:36:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.