IPhone 12 Mini tidak laku, tetapi ia adalah berita buruk bagi Samsung

 


Penjualan iPhone 12 Mini telah dilaporkan buruk beberapa kali, dan kesan negatifnya bukan hanya untuk Apple, tetapi juga untuk Samsung.

Berbanding dengan varian iPhone 12 yang lain, penjualan iPhone 12 Mini hanya sekitar 4-6%. Bahkan Apple telah menukar kapasiti pengeluarannya ke varian iPhone 12 yang lain, dan dilaporkan mempertimbangkan untuk menghentikan pengeluaran pada akhir Q2.


Baiklah, iPhone 12 Mini yang tidak terjual ini juga memberi kesan kepada Samsung, tepatnya dengan Paparan Samsung. Menurut firma penyelidikan Omdia, penjualan panel OLED Samsung Display juga menurun sebanyak 9% pada Januari 2021 berbanding bulan sebelumnya, iaitu menjadi 45 juta unit, disebabkan oleh penjualan iPhone 12 Mini yang buruk.Namun, penurunan penjualan panel OLED bukan hanya disebabkan oleh iPhone 12 Mini, kerana secara keseluruhan, penjualan telefon bimbit dalam tempoh tersebut menurun.


Tetapi di sisi lain, bekalan panel OLED tegar Samsung Display kepada vendor telefon bimbit dari China kekal kukuh pada Januari 2021. Panel OLED yang kaku adalah varian panel OLED yang lebih murah daripada panel fleksibel yang banyak digunakan dalam telefon bimbit seperti Galaxy S21 dan iPhone 12.


Perlu diingat juga, Apple sebenarnya disyaki membeli panel OLED untuk siri iPhone 12 dari tiga pengeluar berbeza, iaitu Samsung, LG, dan BOE. Walau bagaimanapun, Samsung adalah pembekal panel terbesar, dan satu-satunya pembekal untuk iPhone 12 Mini.


Dari 164 panel paparan untuk telefon bimbit, sama ada OLED atau LCD, pada bulan Januari, Samsung adalah pembekal terbesar. Diikuti oleh BOE dan Tianma.


Sebelum ini, Apple juga pernah didenda dua kali dari Samsung kerana jumlah pesanan panel tidak sebanyak kontrak kerja yang telah diluluskan. Sebagai contoh, pada Q2 2020, Apple membayar denda sebanyak USD 950 juta kepada Samsung kerana pesanan panel tidak memenuhi sasaran.

IPhone 12 Mini tidak laku, tetapi ia adalah berita buruk bagi Samsung IPhone 12 Mini tidak laku, tetapi ia adalah berita buruk bagi Samsung Reviewed by thecekodok on 4:41:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.