iPhone meletup, Apple dituntut ganti rugi


 Seorang lelaki Australia dimasukkan ke hospital kerana luka bakar setelah iPhone X-nya tiba-tiba meletup di poket seluar. Dia juga menuntut pampasan dari Apple.

Kejadian ini berlaku pada tahun 2019, mangsa adalah seorang saintis bernama Robert De Rosse. Dia mengalami luka bakar tahap kedua dari iPhone X-nya yang meletup semasa dia bekerja.


"Saya mendengar bunyi letupan samar diikuti oleh desahan dan kemudian saya merasakan kesakitan yang teruk di kaki kanan saya. Dan saya menyedari bahawa ia datang dari telefon bimbit saya," katanya.


"Saya melihat abu terbakar di mana-mana, dan kulit saya mengelupas," sambungnya.


De Rose mendakwa dia telah menghubungi Apple untuk melaporkan kes tersebut. Tetapi sayangnya mereka tidak pernah memberikan respons. Dia kini merancang untuk mengambil tindakan undang-undang dan meminta pampasan.


Tony Carbone dari Carbone Lawyers yang mengendalikan kes De Rose mengakui bahawa dia mempunyai nasib yang serupa. Pergelangan tangannya melecur kerana Apple Watch terlalu panas untuk digunakan.


Kedua-dua tuntutan mahkamah telah diserahkan ke pengadilan negeri.


Jurucakap Apple mengatakan syarikat itu memandang serius keselamatan penggunanya dan sedang menyiasat kedua-dua aduan tersebut.


Harap maklum bahawa semua telefon pintar berpotensi mempunyai risiko terbakar kerana penggunaan bateri lithium-ion. Masalah seperti terlalu panas, kebocoran atau penembusan sel bateri boleh menyebabkan kebakaran.


Meletakkan telefon bimbit anda di dalam poket anda juga dapat membengkokkan badan telefon pintar ketika anda meletakkannya, meningkatkan risiko kerosakan pada bateri.

iPhone meletup, Apple dituntut ganti rugi iPhone meletup, Apple dituntut ganti rugi Reviewed by thecekodok on 1:49:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.