Jack Ma 'Dihukum' Lagi Xi Jinping, UC Browser Dihapuskan


 Jack Ma sekali lagi dihukum oleh Presiden Xi Jinping. Kini mesin penyemak imbas UC Browser milik Alibaba telah dihapuskan dari kedai aplikasi Android di China.

Kehilangan aplikasi penyemak imbas itu berlaku setelah UC Browse dikritik di sebuah acara yang disiarkan oleh CCTV, penyiar milik negara, mengenai iklan perubatan dalam talian yang menyesatkan.


Acara itu menuduh UC Browser membenarkan hospital swasta mengemukakan "nama hospital paling terkenal di China" dalam kata kunci carian. Dengan demikian berpotensi menarik pesakit ke laman web mereka dan bukannya hospital awam yang sepatutnya mereka kunjungi.


Selepas kejadian itu, sebahagian besar kedai aplikasi Android China, termasuk yang dikendalikan oleh Huawei, Xiaomi dan Tencent, telah membuang UC Browser. Menghapus aplikasi dalam jangka waktu tertentu adalah hukuman biasa di China bagi syarikat yang dianggap melanggar peraturan.


UC Browser sendiri telah bertindak balas terhadap perkara ini. Mereka akan membuat pembetulan dan kandungan yang dimaksud akan dikeluarkan.


"Dengan cepat akan mengambil serangkaian tindakan untuk diperiksa dan diperbaiki," kata jurucakap UC Browser yang dikutip oleh CNBC.


"Kami akan terus meningkatkan ulasan kandungan dan memikul lebih banyak tanggungjawab, dan memberikan perkhidmatan maklumat yang baik ke standard yang lebih ketat."


Kehilangan UC Browser dari kedai aplikasi Android China berlaku sehari selepas presiden Xi Jinping mengeluarkan amaran keras kepada sektor teknologi negara itu mengenai ukuran dan pengaruhnya yang semakin meningkat.


Mereka merancang untuk memperketat peraturan untuk syarikat internet besar. Kumpulan Alibaba, yang menyumbang kira-kira sepersepuluh dari penjualan runcit negara, telah menjadi sasaran utama tindakan keras tersebut.


Pengawal selia menyekat IPO syarikat kumpulan Alibaba Ant Group bernilai USD 37 bilion pada November lalu. Dan Jack Ma, pengasas Alibaba dan orang terkaya di China, baru dilihat di khalayak ramai sejak itu.

Jack Ma 'Dihukum' Lagi Xi Jinping, UC Browser Dihapuskan Jack Ma 'Dihukum' Lagi Xi Jinping, UC Browser  Dihapuskan Reviewed by thecekodok on 6:30:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.