Junta tentera telah memutuskan akses Internet sekali lagi di Myanmar


 Akses internet di Myanmar sekali lagi dihentikan oleh Junta Tentera, sejak rampasan kuasa yang berlaku pada 1 Februari 2021.

Ini adalah kali ketiga mereka memutuskan akses internet di Myanmar dalam usaha untuk menutup tindakan kejam berikutan pengenaan undang-undang tentera di bandar-bandar Hlang Tahyar, Yangon dan Swepyitha pada hari Ahad (14/3).


Dihantar oleh Lynn Htet (22), seorang warga Myanmar, tentera telah mematikan akses internet selular dan wifi.


"Mereka telah mematikan data selular kami, mereka memutuskan sambungan internet wifi kami," kata Lynn seperti dilansir CNNIndonesia.com, Isnin (15/3).


Junta tentera juga telah mengehadkan perkhidmatan telekomunikasi dan internet untuk menghentikan pemberontakan. Sejak itu, hampir setiap malam, akses internet di beberapa kawasan di Myanmar ditutup.


Seperti yang dinyatakan oleh Lynn, bahawa junta tentera selalu memutuskan sambungan internet dari 01.00 pagi hingga 09.00 pagi. Namun, sehingga berita ini dibuat, dia mengatakan bahawa akses internet di Myanmar belum dipulihkan.


"Kami hanya mempunyai jaringan internet serat yang tidak stabil, kebanyakan kawasan luar bandar tidak mempunyai internet serat dan mereka hanya bergantung pada internet selular," tambahnya.


Sebelum memotong akses internet, sehari sebelumnya, pasukan keselamatan melakukan sapuan penyokong Liga Nasional untuk Demokrasi (NLD) dengan tujuan mencari penyokong Aung San Suu Kyi ke bandar kecil di mana Lynn tinggal di Irawaddy.


Dia mengatakan bahawa polis sering melakukan sapuan penduduk yang menentang rampasan kuasa tentera. Pada hari yang sama, polis melepaskan tembakan, membunuh sekurang-kurangnya empat orang di bandar tempat dia tinggal.


"Malam tadi, mereka hanya menembak dan membunuh. Mungkin ada sapuan malam ini. (Penyapu) tidak dapat diramalkan dan mereka melakukannya ketika mereka mahu," katanya.


"Tidak ada kata-kata untuk menggambarkan kejahatan terhadap kemanusiaan dan kekejaman tidak berperikemanusiaan yang dilakukan oleh Junta terhadap rakyat Myanmar. Tolong sokong rakyat Myanmar dan itulah aspirasi untuk demokrasi dan hak asasi manusia," tambahnya.


Sudah lebih dari sebulan sejak kudeta, pemberontakan dan penentangan orang awam terhadap junta tentera Myanmar terjadi dan ini terus menyebar.


Lebih buruk lagi, pasukan keselamatan semakin kejam ketika berhadapan dengan demonstran. Agensi pemantauan hak asasi manusia, Persatuan Bantuan untuk Tahanan Politik (AAPP), melaporkan bahawa setakat ini sekurang-kurangnya 140 orang terbunuh dalam pertempuran antara demonstran dan pasukan keselamatan.


"Saya merasa seperti kehilangan masa depan ketika mendengar berita pada 1 Februari. Saya sangat menderita dan saya tidak mahu melupakan kesakitan itu selamanya," kata seorang wanita berusia 23 tahun di ruang tamu di Yangon. Reuters dengan syarat tidak mahu dikenali.

Junta tentera telah memutuskan akses Internet sekali lagi di Myanmar Junta tentera  telah memutuskan akses Internet sekali lagi di Myanmar Reviewed by thecekodok on 8:40:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.