Jurutera SpaceX Disabitkan kerana Menjual 'Maklumat' di Dark Web


 Seorang jurutera yang bekerja di SpaceX didapati bersalah melakukan konspirasi untuk melakukan penipuan keselamatan dengan menjual maklumat di laman Dark Web .Maklumat dalam diperdagangkan untuk tujuan membeli dan menjual saham.


Laporan Reuters mengatakan bahawa maklumat ini diumumkan oleh Jabatan Kehakiman dan Suruhanjaya Saham dan Keselamatan AS (SEC).


SEC mengatakan bahawa kes ini pertama kali ditemui oleh pihaknya dan segera dibawa ke bidang kuasa dakwaan pelanggaran keselamatan di laman web gelap.


Jurutera SpaceX yang didapati bersalah bernama James Roland Jones dari Pantai Redondo, California. Jabatan Kehakiman menjatuhkan hukuman penjara maksimum lima tahun kepada Jones.


Menurut SEC, Jones melakukan perbuatan jenayahnya dari 2016 hingga 2017. Jones diketahui telah bersekongkol dengan orang lain yang tidak disebutkan namanya dan mengakses sejumlah pasar di laman web gelap.

Jones dan konspiratornya juga mengaku sebagai orang dalam forum perdagangan untuk mendapatkan bahan dan maklumat bukan umum yang dia gunakan untuk menjamin penjualan dan pembelian sahamnya.


Web gelap itu sendiri membolehkan penggunanya mengakses internet tanpa nama dan sering digunakan untuk menghoskan laman web yang menyokong aktiviti haram.


James tidak dapat dihubungi untuk memberi komen.


Menurut SEC, Jones juga merancang untuk menjual apa yang dia dakwa sebagai maklumat  dalam di laman dark web .


Sejumlah pengguna bahkan telah membeli maklumat dalam menggunakan pertukaran Bitcoin. Sebenarnya, maklumat yang disampaikan oleh Jones tidak tepat.


Di sebalik tindakan salah seorang jurutera, SpaceX dilaporkan merancang untuk menghantar misi angkasa dengan kru awam untuk pertama kalinya. Rencananya, misi ruang angkasa yang disebut Inspiration4 akan dilancarkan pada akhir 2021.


Fokus misi ini adalah amal dan diketuai oleh usahawan teknologi Jared Isaacman.


Dalam pengumuman syarikat itu, SpaceX mengatakan akan memilih tiga orang awam lain untuk menjadi kru Dragon Crew, yang menemani Jared Isaacman.


Memetik The Verge, Selasa (2/2/2021), Isaacman adalah juruterbang terlatih dan CEO syarikat teknologi Shift4 Payments. Dia mengatakan bahawa dia telah menyumbangkan USD 100 juta untuk Hospital Kanak-kanak St. Jude.


Isaacman berhasrat untuk mengundang banyak orang untuk menyumbang untuk mengumpulkan USD 200 juta untuk Hospital Kanak-kanak St. Jude.


Kemudian, setiap orang yang menderma sekurang-kurangnya USD 10 akan berpeluang untuk dipilih sebagai kru misi ruang angkasa SpaceX ini.


"Tiga orang akan dipilih untuk mewakili tonggak misi kepemimpinan, harapan, kemurahan hati dan kemakmuran. Walaupun satu orang telah dipilih, kru penuh hanya akan diumumkan dalam beberapa minggu ke depan," kata SpaceX.


Elon Musk juga mengatakan bahawa misi ini merupakan tonggak penting untuk membolehkan akses ke ruang untuk semua orang.

Jurutera SpaceX Disabitkan kerana Menjual 'Maklumat' di Dark Web Jurutera SpaceX Disabitkan kerana Menjual 'Maklumat' di Dark Web Reviewed by thecekodok on 6:41:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.