Kapal karam di Terusan Suez dianggap Kutukan Firaun

 


Pelbagai kejadian yang melanda Mesir sejak kebelakangan ini dikaitkan dengan kutukan Firaun. Sebabnya, waktu kejadian bertepatan dengan pemindahan 22 mumia dari muzium di Mesir.

Pihak berkuasa Mesir merancang untuk memindahkan mumi dari Muzium Mesir di Tahrir Square ke Muzium Nasional Tamadun Mesir di Fustat pada 3 April. Ini termasuk mumia Raja Ramses II dan Ratu Ahmose Nefertari.


Selepas itu, berlaku kemalangan berturut-turut. Ini termasuk pendaratan kapal gergasi Ever Given di Terusan Suez yang telah melukai ekonomi dunia, kemalangan kereta api di Sohag dan runtuhnya bangunan di pelbagai bahagian Mesir, termasuk bangunan 10 tingkat yang runtuh di Jambatan Suez.Ada juga netizen yang menunjukkan bahawa ada kaitan antara ini, walaupun tentunya ini adalah takhayul. Dikatakan bahawa ada sumpahan Firaun yang berbunyi 'Kematian akan datang dengan cepat bagi mereka yang mengganggu ketenangan raja.' Ada juga menyebut tentang kematian yang berlaku semasa proses penggalian pada masa lalu.


Ahli arkeologi kemudian bertindak balas dengan mengatakan bahawa tidak ada mumi kuno yang rusak dalam penggalian dan bahawa kemunculan kejadian tragis ini hanyalah kebetulan.


"Tidak ada perkara seperti itu, kutukan Firaun," kata pakar Mesir, Zahi Hawass ketika berbicara di televisyen. Walaupun terdapat ahli arkeologi yang meninggal semasa penggalian, penyebabnya adalah penyakit dari kuman yang berasal dari kawasan penggalian.


Keranda memang boleh mengeluarkan amonia yang menyakitkan pada mata dan hidung, radang paru-paru dan juga kematian. Kotoran kelawar yang kadang-kadang ada juga boleh menyebabkan sakit pernafasan. Jadi itu tidak berkaitan dengan kutukan Firaun.


Penggalian mumi firaun Tutankhamun pada tahun 1922 dilaporkan menyebabkan 20 orang yang bekerja di lokasi penggalian mati kerana satu atau lain sebab. Pencipta pertamanya, Howard Crater dari England, mati akibat gigitan nyamuk dan secara tidak sengaja mencabut gigitan tersebut menyebabkan keracunan darah.

Kapal karam di Terusan Suez dianggap Kutukan Firaun Kapal karam di Terusan Suez dianggap Kutukan Firaun Reviewed by thecekodok on 6:11:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.