Kaspersky: Satu pertiga daripada Pekerja Ingin Mengubah Pekerjaan kerana Pandemik

 


Kajian Kaspersky menyatakan, sebanyak 35 peratus pekerja ingin beralih ke pekerjaan baru dalam 12 bulan akan datang.


Walaupun terdapat banyak ketidakpastian dalam dunia pekerjaan, orang masih memperjuangkan cita-cita mereka.


Kajian Kaspersky menyatakan bahawa sebilangan responden (48 peratus) lebih suka kekal pada kedudukan mereka sekarang. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pekerja yang keluar dari pekerjaan mereka sekarang untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan peribadi mereka.


Memetik pernyataan rasmi Kaspersky, Jumat (12/3/2021), di tengah-tengah pekerjaan penutupan dan kerja jarak jauh, orang ingin mempunyai lebih banyak masa untuk merenungkan kerjaya masa depan dan meningkatkan kemahiran baru untuk mempelajari sesuatu.


Berdasarkan kajian Kaspersky Securing the Future of Work, ada dua sebab orang ingin menukar pekerjaan. Pertama adalah ingin mendapatkan upah yang lebih tinggi (49 peratus) dan mengekalkan keseimbangan antara pekerjaan dan kehidupan peribadi (41 peratus).


Selain daripada gaji dan keselesaan peribadi, mendapatkan peranan yang lebih berharga dan bermakna dalam pekerjaan adalah alasan ketiga yang diberikan oleh responden dengan peratusan (35 peratus).


Ketua Pemasaran Produk B2B Kaspersky, Sergey Martsynkyan mengatakan, dengan memikirkan kembali minat dan kemampuan mereka, orang akan dapat mencipta realiti kerja baru.


"Sama ada mengubah pekerjaan atau tetap dalam peran mereka saat ini, mereka berusaha keras untuk mengekalkan manfaat pekerjaan jarak jauh dan pengaturan yang lebih selesa," katanya.


Untuk mencapainya, pekerja perlu menerapkan sikap yang betul, belajar dengan lebih fleksibel, dan bekerja dengan lebih bijak.


"Orang perlu mengatur persekitaran kerja dan bertanggungjawab terhadap kebolehpercayaan dan keselamatannya. Lagipun, ini dapat menjadi kelebihan daya saing di mata perekrut," katanya.

Kaspersky: Satu pertiga daripada Pekerja Ingin Mengubah Pekerjaan kerana Pandemik Kaspersky: Satu pertiga daripada Pekerja Ingin Mengubah Pekerjaan kerana Pandemik Reviewed by thecekodok on 4:34:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.