Keberkesanan Vaksin AstraZeneca Terkini dan Implikasinya


 Kehadiran AstraZeneca telah menimbulkan polemik di banyak negara dan bahkan telah menghentikan penggunaannya. Tetapi seberapa berkesan vaksin COVID-19 yang berasal dari UK dan apa implikasinya?

Vaksin ini adalah hasil kerjasama antara University of Oxford dan syarikat farmasi AstraZeneca. Kerajaan Britain memberi kebenaran untuk menggunakannya pada 30 Disember 2020.


Salah satu kelebihan vaksin AstraZeneca ialah ia dapat disimpan pada suhu peti sejuk. Ini tentu akan memudahkan pengedaran. Oleh itu, sebanyak 50 negara telah bersetuju untuk menggunakan vaksin ini

Sebenarnya, vaksin ini diunjurkan untuk diedarkan ke 145 negara melalui COVAX, program pemerolehan vaksin bersama WHO global.


Hanya ada banyak masalah yang timbul. Di Negara Islam, vaksin AstraZeneca berhadapan dengan masalah haram dan halal. Sementara di negara lain banyak yang mempertanyakan keberkesanannya kerana sejumlah laporan mengatakan vaksin ini tidak efektif terhadap virus bermutasi.


Bukan itu sahaja, ada juga yang mengatakan bahawa vaksin AstraZeneca mempunyai kesan sampingan dari pembekuan darah setelah suntikan. Ditambah dengan peningkatan risiko pembekuan darah dan ketepatan data percubaan.


Menanggapi polemik ini, vaksin AstraZeneca mengemas kini data percubaan untuk ketiga-tiga vaksin Corona. Hasilnya adalah bahawa vaksin 76% berkesan untuk mencegah kes-kes Corona simtomatik. Mereka juga menyatakan bahawa vaksin 100% berkesan dalam mencegah penyakit serius akibat COVID-19 dan dimasukkan ke hospital.


Keberkesanan vaksin telah menurun dibandingkan dengan laporan awal yang sebelumnya menyatakan bahawa keberkesanan mencapai 79% dalam mencegah kes-kes simptomatik.

Mengenai hal ini AstraZeneca mengatakan data yang diperoleh dari laporan awal adalah berdasarkan laporan sementara atau analisis sementara, hasilnya akan dikemas kini secara berterusan.


Dihuraikan dengan lebih terperinci, dalam data percubaan ketiga yang dikemas kini, terdapat 190 kes simptomatik, di lebih daripada 32,000 sukarelawan di AS, Chile dan Peru. Terdapat peningkatan sekitar 50 kes simptomatik, berbanding dengan set data yang dikeluarkan sebelumnya.


Kajian vaksin AstraZeneca terbaru juga menunjukkan vaksin lebih berkesan pada pesakit berusia 65 tahun ke atas dengan kadar keberkesanan 85%, daripada 80% sebelumnya.


Memang, kadar keberkesanan vaksin AstraZeneca terbaru yang mencapai 76% diklasifikasikan sebagai lebih rendah jika dibandingkan dengan vaksin yang dibuat oleh Pfizer-BioNTech dan Moderna yang dilaporkan mempunyai 95% keberkesanan.Walaupun begitu, vaksin AstraZeneca masih dianggap penting dalam mengatasi penyebaran Corona ke seluruh dunia. WHO terus memperjuangkan vaksin ini.


Bukan hanya kerana bekalan vaksin yang terhad sekarang, tetapi juga kerana vaksin AstraZeneca per dos sangat murah, yang hanya sekitar 15% dari harga vaksin BioNTech atau Moderna.


Logistiknya juga lebih mudah. Tidak seperti vaksin berasaskan RNA yang harus disimpan dalam suhu super sejuk hingga minus 70 ° C, vaksin AstraZeneca dapat disimpan pada suhu peti sejuk biasa hingga enam bulan. Akibatnya, pengangkutan dan logistik vaksin dapat dilakukan di negara-negara yang tidak memiliki kapasitas untuk pemasangan super dingin.

Keberkesanan Vaksin AstraZeneca Terkini dan Implikasinya Keberkesanan Vaksin AstraZeneca Terkini dan Implikasinya Reviewed by thecekodok on 4:01:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.