Keselamatan Kilang IPhone Diperketatkan, Ada Apa?


Dalam beberapa tahun terakhir, pelancaran telefon bimbit baru tidak begitu menggembirakan, kerana telah banyak kebocoran telefon bimbit yang muncul dan biasanya agak tepat.

Itulah yang ingin diubah oleh Apple, kerana kebocoran telefon bimbit yang tersebar termasuk produk mereka, dari iPhone, iPad, dan sebagainya.


Apple memerintahkan rakan pemasangan produknya seperti Foxconn dan WIstron untuk mula memeriksa rekod jenayah untuk pekerjanya, terutama pekerja di barisan pemasangan produk.Pekerja yang mempunyai rekod jenayah akan dilarang memasuki kawasan pembangunan dan pemasangan untuk produk yang belum dikeluarkan, seperti iPhone 13 (atau apa pun namanya ketika dikeluarkan).


Baca juga:

IPhone 12 Mini tidak laku, tetapi ia adalah berita buruk bagi Samsung

Di samping itu, pengunjung ke kemudahan perhimpunan diminta untuk menyerahkan kad pengenalan yang dikeluarkan oleh pemerintah, atau semacam KTP. Pegawai keselamatan juga diminta mencatat semua pergerakan pekerja yang diberi tanggungjawab untuk produk atau komponen penting.


Apple juga mengatur pergerakan komponen di kilang. Mereka mengukur berapa lama setiap komponen berada di kawasan tertentu di lokasi pengeluaran. Sekiranya pergerakan komponen sensitif di antara setiap stesen mengambil masa terlalu lama atau tidak biasa, penggera keselamatan akan menyala secara automatik.


Rangkaian peningkatan sistem keselamatan ini dimungkinkan kerana Apple mengemas kini sistem komputer kilang, yang menggunakan perisian khas dalam barisan Mac Mini. Sistem baru ini juga dapat mengesan jika Apple ditipu oleh rakan pemasangan produknya.


Malah jumlah kamera keselamatan akan meningkat, kerana Apple memerlukan kamera keselamatan yang menutupi empat sisi sekaligus untuk mengurangkan bintik buta. Rakaman video mengenai proses memusnahkan prototaip dan nota komponen mesti disimpan sekurang-kurangnya 180 hari.

Keselamatan Kilang IPhone Diperketatkan, Ada Apa? Keselamatan Kilang IPhone Diperketatkan, Ada Apa? Reviewed by thecekodok on 2:02:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.