Kilang cip di Jepun terbakar, bekalan global semakin perlahan

 


Kebakaran itu merosakkan kilang pembuatan cip di Jepun, Renesas. Kejadian ini memberi kesan kepada bekalan cip global yang akan menjadi lebih perlahan.

Sebabnya, syarikat ini adalah salah satu pengeluar mikrokontroler terbesar dan juga pengeluar pemproses aplikasi kedua terbesar di dunia. Kebakaran berlaku pada hari Jumaat (19/3) di kilang N3 Renesas Naka, kira-kira 100 km di timur laut Tokyo.


Renesas mengatakan bahawa sekitar 600 meter persegi, atau lima peratus dari keseluruhan kawasan kilang, terbakar. Kebakaran ini juga memusnahkan sekitar dua peratus peralatan kilang. Pada masa ini, seluruh bangunan telah ditutup untuk pembersihan dan pembinaan semula.Kemudahan ini menghasilkan pengawal mikro pada cip 300mm, dan banyak produknya digunakan dalam industri automotif, yang akan memperlambat pengeluaran kerana kekurangan komponen silikon.


"Kira-kira dua pertiga dari produk yang dihasilkan di Bangunan N3 dapat dihasilkan secara alternatif di rumah atau di pengecoran. Namun, disebabkan oleh peningkatan permintaan semikonduktor baru-baru ini, keadaan tidak membenarkan semua produk segera dihasilkan sebagai alternatif "Namun, kami akan memastikan untuk mempertimbangkan menghasilkan sebanyak mungkin secepat yang kami dapat," kata Renesas dalam satu kenyataan.


Renesas menambah bahawa punca kebakaran berkaitan dengan arus elektrik yang berlebihan. Tangki selongsong dan lapisan radas mempunyai ketahanan yang rendah terhadap haba, dan peralatannya terbakar akibat arus.


Renesas meramalkan pengeluaran cip akan disambung dalam masa sekitar satu bulan, dengan kerja pemulihan difokuskan pada bekalan air dan penyaman udara, serta sejumlah peralatan pembuatan.


Tidak ada korban jiwa dalam kejadian ini. Bangunan kilang tidak rosak teruk. Memang, tingkat dua kemudahan itu sama sekali tidak terjejas, tetapi Renesas mengatakan pengeluaran antara tingkat pertama dan kedua telah disatukan sehingga kebakaran ini menyebabkan semua operasi dihentikan.

Kilang cip di Jepun terbakar, bekalan global semakin perlahan Kilang cip di Jepun terbakar, bekalan global semakin perlahan Reviewed by thecekodok on 3:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.