Kritikan terhadap Cita-cita Gila Elon Musk untuk Menggunakan Satelit untuk Bumi

 


Projek satelit Starlink Elon Musk mempunyai misi bercita-cita tinggi untuk merangkumi seluruh Bumi dengan internet. Teknologi ini diramalkan akan menjadi penyelesaian untuk penyambungan internet ke kawasan terpencil. Adakah betul?

Pengguna awal internet Starlink di luar bandar Bangor, Maine, di timur laut Amerika Syarikat, mengadu bahawa harga internet Starlink mahal kerana kualiti sambungan internet yang tidak stabil.


Sementara itu, pengguna lain, melalui forum Reddit, mengatakan bahawa mereka yang tinggal di luar bandar Maine mempunyai kelajuan muat turun internet Starlink 33 kali lebih tinggi daripada perkhidmatan internet mereka sebelumnya.


Namun, seperti yang dikutip oleh media tempatan Bangor Daily News, banyak yang meragui rangkaian internet yang baru muncul ini walaupun SpaceX telah memenangi dana persekutuan untuk memperluas akses internet di Maine luar bandar. Mereka tidak pasti sama ada Starlink dapat mengekalkan kelajuan internetnya yang tinggi apabila terdapat lebih banyak pelanggan dan peranti yang tersambung.


Pengguna awal juga meragukan sejauh mana internet Starlink dapat ditingkatkan untuk mengakomodasi lebih banyak pengguna. Menurut laporan terbaru SpaceX kepada pengawal selia persekutuan, ia diuji oleh sekitar 10,000 pengguna yang tersebar di seluruh dunia.


Salah satu pengguna awal internet satelit Starlink adalah pegawai Maine berpangkat tinggi yang mengawasi akses jalur lebar dan pengarah eksekutif ConnectME Authority, Peggy Schaffer. Dia baru-baru ini menukar sistem satelit lamanya untuk sambungan Starlink di rumah.


Dia berpendapat, investasi peralatan awal sebesar USD 500 (sekitar Rp. 7,2 juta) ditambah biaya langganan USD 90 per bulan (Rp 1,2 juta) menggunakan layanan Starlink, berarti bahawa jaringan ini hanya merupakan pilihan bagi orang yang memiliki uang.


"Saya rasa ini bukan penyelesaian untuk masalah jalur lebar di Maine luar bandar. Ini mungkin satu cara, bukan satu-satunya jalan. Dan itu bukan cara yang sempurna," kata Schaffer.


Sejak awal, Starlink bangga menjadi jawapan untuk membawa hubungan dengan berbilion orang yang masih kekurangan akses internet. Ideanya adalah untuk menggunakan sekumpulan satelit yang beroperasi di orbit Bumi rendah yang tugasnya adalah untuk menyediakan rangkaian sambungan internet yang berterusan.


Pada masa ini, kira-kira 1.000 satelit Starlink sedang digunakan, dan SpaceX merancang untuk mengembangkan Starlink untuk melancarkan lebih dari 40.000 satelit ke orbit Bumi rendah.


Angka ini lima kali ganda dari jumlah satelit yang dilancarkan oleh manusia sejak munculnya angkasa lepas. SpaceX kini mempunyai sekitar sepertiga dari semua satelit aktif di angkasa. Elon Musk sebagai Ketua Pegawai Eksekutif SpaceX juga memiliki satelit paling banyak di angkasa.

Kritikan terhadap Cita-cita Gila Elon Musk untuk Menggunakan Satelit untuk Bumi Kritikan terhadap Cita-cita Gila Elon Musk untuk Menggunakan Satelit untuk Bumi Reviewed by thecekodok on 2:58:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.