Laporan Prestasi Wahed Invest 15 - 19 Mac 2021
Pulangan minggu ke minggu (15 - 19 Mac 2021)

  • HLAL -1.0%
  • MMID -2.1%
  • RHB IBF -4.3%
  • EMAS + 1.8%


Dana yang digunakan oleh Wahed Invest menurun minggu lalu kecuali EMAS. S&P 500 turun sedikit minggu lalu. Pasaran kewangan menyaksikan peningkatan hasil yang berterusan. Harga minyak menurun kerana ketegangan AS-Rusia, peluncuran vaksin yang lembap di Eropah dan peningkatan inventori.


KLCI ditutup pada tahap 1626, sedikit lebih tinggi daripada minggu sebelumnya. Kaunter kewangan dan tenaga menurun pada minggu ini kerana kebimbangan mengenai kenaikan hasil AS dan penurunan harga minyak.


Prospek Pasaran 22 - 26 Mac 2021

Mesyuarat Federal Reserve (“Fed”) minggu lalu meninggalkan kunci kadar faedah semalaman tidak berubah pada 0% -0.25% dan Fed akan terus meningkatkan pembelian bon sehingga kemajuan lebih lanjut dicapai pada tujuan pekerjaan maksimum dan kestabilan harga. Pengerusi Fed Jerome Powell berkata kenaikan sementara inflasi melebihi 2% tidak akan memenuhi standard untuk menaikkan kadar. Dia menolak panggilan untuk pembelian bon yang meruncing, dengan mengatakan bahawa belum waktunya untuk mulai membicarakan penurunan. Minggu ini, pasar akan fokus pada (1) kesaksian Janet Yellen dan Jerome Powell di mana mereka akan membincangkan kesihatan ekonomi AS dan pentingnya rangsangan fiskal dan monetari dalam pemulihan dari wabak itu, dan (2) kenaikan hasil bon yang telah menekan harga saham.


Sementara itu, pasaran ekuiti Malaysia dijangka diperdagangkan dengan berhati-hati minggu ini berikutan kenaikan hasil bon AS baru-baru ini yang mengurangkan selera untuk pasaran serantau. Walaupun begitu, beberapa sektor akan mendapat manfaat daripada pengenalan PEMERKASA, pakej fiskal baru bernilai RM20 bilion yang bertujuan untuk melancarkan ekonomi dengan lima bidang tumpuan. Sehingga kini, enam pakej fiskal telah dilancarkan sejak Mac 2020 bernilai RM340 bilion, dengan suntikan fiskal langsung berjumlah RM72.6 bilion.


Titik Fokus

Setahun Selepas Bawah Pasaran 2020, Apa Seterusnya?

Untuk 2021, HLAL naik + 4.1% sementara MMID, RHB IBF dan GOLD masing-masing turun -2.1%, -5.8% dan -4.5%.


Pulangan dari tahun ke tarikh (1 Jan 2021 - 19 Mac 2021)

  • HLAL + 4.1%
  • MMID -2.1%
  • RHB IBF -5.8%
  • EMAS -4.5%


Minggu ini akan menjadi satu tahun sejak pasaran jatuh pada tahun 2020. Selldown tahun lalu juga merupakan pasaran beruang terpendek yang pernah ada. Sejak itu, pasaran ekuiti AS telah berubah dari satu tahap tinggi ke tahap yang lain ketika ekonomi terus pulih dari wabak COVID-19 dan kini berada di landasan untuk pemulihan penuh dengan pelancaran vaksin. Tiga pemacu utama pasaran ekuiti: (1) pembukaan semula ekonomi, (2) perbelanjaan fiskal tambahan, dan (3) pelonggaran bank pusat yang berlanjutan masih akan terus ada pada tahun 2021.


Walaupun pemulihan ekonomi dan pasaran mungkin berkembang lebih jauh, para pelabur harus tetap berhati-hati dengan turun naik sekali-sekala. Laju kenaikan pada tahun kedua selepas kemerosotan pasaran biasanya perlahan dan pembetulan lebih kerap. Walaupun begitu, kita masih di awal fasa pemulihan dan syarikat maju diharapkan dapat memberikan pertumbuhan yang diperlukan untuk mengimbangi pasar ekuiti yang meningkat pesat. Mengingat kembali sejak satu tahun yang lalu, strategi jangka panjang untuk melabur dan pendekatan berdisiplin akan terus dihargai.
Info Tentang Wahed 

Wahed Invest merupakan satu platform pelaburan halal dalam talian, iaitu penyedia perkhidmatan pengurusan pelaburan patuh Syariah digital pertama dunia dimana objektif mereka adalah untuk menyediakan atau membuat pelaburan yang halal. 

Wahed Invest perlu dijadikan sebagai pilihan pelaburan anda kerana Ianya adalah pelaburan yang PATUH SYARIAH. Ia telah mendapat Sijil Halal di mana pelaburan Wahed adalah mengikut prinsip Islam tanpa melibatkan sebarang sektor-sektor haram seperti arak, senjata api, judi, riba dan yang seumpamanya.

Bukan itu sahaja, malah Merupakan syarikat yang berteknologi Kewangan Islam Pertama di dunia (Fintech). Pelaburan teknologi digital ini telah diluluskan oleh 3 Penasihat Syariah yang diiktiraf iaitu Dr Aznan Hasan, Mufti Faraz Adam Hanif dan Shaikh Muhammad Ahmad Sultan.

Wahed Invest juga merupakan pelaburan dalam platform Wahed bermula serendah RM100 tanpa tempoh berkunci. Pilihan portfolio pelaburan semasa Wahed termasuk saham AS dan Malaysia, sukuk dan emas.

Wahed Investment berdaftar dengan  web Securities Commision Malaysia (SC). Tugas SC adalah mengawal apa sahaja perkara yang berhubung kait dengan sekuriti bagi melindungi pelabur.
Cara Melabur Wahed Investment

Muat turun aplikasi Wahed Invest di https://wahedinvest.com/get-started dan dapatkan bonus permulaan sebanyak RM10 dengan menggunakan kod ‘MOHISM487 ’ sewaktu pendaftaran.

Malah, jangan lupa masukkan kod rujukan "MOHISM487"untuk dapatkan RM 10 daripada Wahed Invest apabila anda masukkan modal.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Kami tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Laporan Prestasi Wahed Invest 15 - 19 Mac 2021 Laporan Prestasi Wahed Invest  15 - 19 Mac 2021 Reviewed by thecekodok on 5:13:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.