Live Captions Kini terdapat di Browser Chrome

 


Google membawa ciri Live Caption dari telefon Pixel ke penyemak imbas Chrome, yang membolehkan Chrome mentranskripsikan video atau video secara langsung.

Ciri Live Captions dibuat untuk pengguna cacat pendengaran dan pekak. Oleh itu, mereka masih dapat menikmati video dan video walaupun mereka tidak dapat mendengar.


Apabila fitur ini dihidupkan, Kapsyen Langsung akan mentranskripsikan suara yang ada ke dalam teks dan dipaparkan dalam kotak kecil di bahagian bawah layar. Kedudukan kotak ini dapat dipindahkan, dan hanya muncul ketika Chrome mengesan bunyi yang berasal dari halaman semasa.Perlu diingat, transkrip yang dipaparkan tentu akan sedikit tertunda, atau bahkan untuk perbualan yang terlalu cepat, mungkin ada kesalahan transkrip.


Hasil transkrip ini tetap akan muncul walaupun pengguna mematikan suara dari peranti atau menurunkan kelantangannya. Fungsi ini yang pertama kali muncul di Pixel pada tahun 2019 akan berguna untuk menikmati video atau podcast tanpa perlu mendengarkan suaranya, mungkin ketika anda tidak mempunyai fon telinga dan anda berada di tempat yang tidak diizinkan, seperti Perpustakaan.


Kapsyen Langsung setakat ini mengerjakan video dari YouTube, Twitch, pemain podcast, atau bahkan perkhidmatan streaming seperti SoundCloud. Setakat ini hanya bahasa Inggeris yang disokong oleh ciri ini.


Ciri itu sendiri dapat diaktifkan dalam versi terbaru Chrome dalam pilihan Tetapan - Lanjutan - Aksesibilitas. Pada permulaan Chrome akan memuat turun fail tambahan untuk pengecaman pertuturan.


Kapsyen Langsung pertama kali diperkenalkan di Android Q Beta pada tahun 2019, tetapi hingga kini fitur ini hanya tersedia secara eksklusif pada telefon Pixel dan beberapa telefon Samsung. Namun, setelah tersedia di Chrome, diharapkan ketersediaannya akan lebih luas.

Live Captions Kini terdapat di Browser Chrome Live Captions Kini terdapat di Browser Chrome Reviewed by thecekodok on 5:55:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.