Logo baru Amazon mirip misai Hitler

 


Amazon menjenamakan semula dengan mengubah reka bentuk logo. Namun, raksasa e-dagang ini menimbulkan kegemparan kerana banyak yang mengatakan bahawa logo barunya menyerupai misai tokoh parti Nazi Jerman, Adolf Hitler.

Bulan lalu, syarikat milik lelaki terkaya di dunia Jeff Bezos melancarkan kemas kini untuk aplikasi beli-belahnya, lengkap dengan logo baru. Amazon melucutkan reka bentuk lama dengan keranjang belanja, menambahkan anak panah yang tampak seperti garis senyum, dan mengganti pita biru pada kotak bungkusan dengan rekaan bergerigi.


Diposisikan di atas anak panah seperti senyuman, pita biru inilah yang disebut oleh misai diktator Jerman, Adolf Hitler. Sejumlah pengguna Twitter telah menulis tweet mengenai perkara ini dan sibuk membincangkannya.Menanggapi hal ini, jurucakap Amazon Craig Andrews tidak secara langsung membincangkan tuntutan logo baru mereka dengan misai Hitler. Andrews menjelaskan secara umum bahawa logo baru ini bertujuan untuk penjenamaan semula.


"Kami merancang ikon baru untuk mencetuskan kegembiraan ketika pelanggan memulakan perjalanan membeli-belah di telefon bimbit mereka, sama seperti ketika mereka melihat kotak dari kami tiba di pintu mereka," katanya.


Sementara itu, Pengarah Kreatif Jason Forrest di firma reka bentuk grafik Digital Ink mengatakan media sosial telah memudahkan orang untuk mengkritik dan mempertimbangkan imej jenama syarikat.


Menurutnya, dalam beberapa cara, maklum balas seperti ini daripada orang ramai sebenarnya dapat membantu proses reka bentuk kreatif. "Saya rasa begitu, internet lebih peka terhadap perkara seperti ini," katanya.

Logo baru Amazon mirip misai Hitler Logo baru Amazon mirip misai Hitler Reviewed by thecekodok on 4:48:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.