Mahkamah Membatalkan Status Senarai Hitam Xiaomi Kerajaan AS


 Status Xiaomi, yang sebelumnya telah disenarai hitam oleh kerajaan Amerika Syarikat, akhirnya dibatalkan. Perkara ini menjadi terkenal setelah Xiaomi mengumumkannya melalui akaun Twitternya.


Dikutip dari GSM Arena, Selasa (16/3/2021), keputusan ini tidak lepas dari pandangan pengadilan daerah yang mengatakan bahawa syarikat awam seperti Xiaomi adalah ancaman langsung terhadap keselamatan negara Amerika Syarikat.


Di samping itu, mahkamah menganggap bahawa tidak ada bukti bahawa Xiaomi berkongsi maklumat dengan pemerintah China. Oleh itu, mahkamah memberikan keputusan interlokutori serta menerima tuntutan hukum yang diajukan oleh Xiaomi, yang menyebut keputusan pemerintah AS itu sewenang-wenang dan berubah-ubah.


Untuk makluman, Xiaomi segera mengemukakan gugatan sejurus selepas dimasukkan ke dalam senarai hitam pemerintah AS. Syarikat itu berpendapat bahawa larangan pelaburan itu bertentangan dengan undang-undang dan tidak berperlembagaan.


Di samping itu, Xiaomi mengatakan bahawa larangan CCMC (senarai hitam) akan menyebabkan bahaya segera dan tidak dapat diperbaiki, termasuk memotong akses ke pasaran modal AS.


Sekatan juga akan mengganggu hubungan perniagaan dan akses syarikat untuk mengembangkan perniagaannya, termasuk merosakkan muhibah antara rakan perniagaan dan pengguna, baik di AS dan di seluruh dunia.


Untuk makluman, syarikat yang disenarai hitam tertakluk kepada perintah eksekutif Donald Trump yang berkuat kuasa pada November 2020.


Perintah eksekutif ini melarang orang Amerika berniaga dan melabur dalam syarikat tersenarai.


Akibatnya, orang Amerika tidak akan dapat membeli saham Xiaomi yang diperdagangkan secara terbuka mulai 15 Mac dan seterusnya. Sebenarnya, pelabur mesti melepaskan sebarang pegangan saham sebelum 14 Januari 2022.


Dalam tuntutannya, Xiaomi menuduh jabatan pertahanan AS menyenarai hitam Xiaomi CCMC tanpa memberikan alasan yang jelas.


Mengetepikan tuntutan pembabitan dengan tentera China, Xiaomi menjelaskan bahawa lebih daripada 75 peratus hak suara di syarikat itu dipegang oleh pengasasnya, Lei Jun dan Bin Lin.


Xiaomi juga mengatakan bahawa terdapat sejumlah pemegang saham Xiaomi yang merupakan syarikat AS, seperti BlackRock dan The Vanguard Group.


Tuntutan ini mengikuti penafian Xiaomi bahawa Xiaomi tidak mempunyai hubungan dengan tentera China.

"Syarikat mengesahkan bahawa Xiaomi tidak dimiliki, dikawal, atau berafiliasi dengan tentera China, dan Xiaomi bukanlah 'syarikat ketenteraan China komunis'," kata Xiaomi dalam satu kenyataan yang dimuat naik ke akaun Twitternya @Xiaomi, yang dipetik pada hari Sabtu (16 / 1/2021).


Pada masa itu, Xiaomi mengatakan, syarikat itu mengatakan akan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk melindungi kepentingan syarikat dan pihak berkepentingannya. Xiaomi juga mengatakan bahawa ia akan membuat pengumuman lebih lanjut kemudian.


Menyoal senarai hitam Xiaomi oleh Jabatan Pertahanan AS sesuai dengan Undang-Undang Kebenaran Pertahanan Nasional (NDAA) tahun 1999, Xiaomi mengatakan bahawa "telah mematuhi undang-undang dan beroperasi sesuai dengan undang-undang dan peraturan bidang kuasa yang relevan di mana berniaga. "


Syarikat itu juga menegaskan bahawa Xiaomi menyediakan produk dan perkhidmatan untuk kegunaan awam dan komersial.

Mahkamah Membatalkan Status Senarai Hitam Xiaomi Kerajaan AS Mahkamah Membatalkan Status Senarai Hitam Xiaomi Kerajaan AS Reviewed by thecekodok on 5:19:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.