Menjual iPhone 12 tanpa pengecas, Brazil mendenda Apple sebanyak USD2 Juta


 Apple berhasrat untuk menjadi hijau dengan memasarkan iPhone 12 tanpa pengecas. Eh, niat ini sebenarnya telah dikenakan denda USD 2 juta  oleh pengawal selia Brazil.

Procon SP, sebuah Badan Perlindungan Pengguna di Sao Paulo, Brazil, baru-baru ini mendenda Apple kerana gagal memasarkan iPhone 12 dengan harga yang wajar, setelah Cupertino, syarikat yang berpangkalan di AS mengeluarkan pengecas dalam pakej penjualan.


Sebenarnya, Procon SP mengatakan bahawa Apple terlibat dalam iklan yang mengelirukan, menjual peranti tanpa pengecas, dan istilah yang tidak adil.


Sebelum menjatuhkan denda, Procon SP telah bertanya sama ada Apple akan menurunkan harga iPhone 12 yang diketahui berharga USD 699 untuk iPhone 12 Mini 64GB, iPhone 12 64GB USD 799, iPhone 12 Pro 128GB USD 999, dan iPhone Pro Max 128GB USD 1.099. Namun, tidak ada tindak balas.


Kritikan juga ditujukan kepada pengeluar iPhone ini dari Procon SP, yang dianggap tidak membantu pengguna yang mengalami masalah dengan beberapa fungsi pada iPhone mereka ketika kemas kini perisian telah dilakukan.


Walaupun denda itu cukup mahal, nampaknya jumlah ini tidak akan mengganggu pendapatan Apple sebanyak USD 111.4 bilion pada suku pertama 2021, yang merangkumi penjualan model iPhone 12.


Mengenai denda dari pengawal selia Brazil, Apple tidak memberikan respons.


Dijual tanpa pengecas dan fon telinga, iPhone 12 hadir dalam pembungkusan minimalis. Apple berpendapat bahawa ia ingin menjadi lebih mesra alam. Menurut Apple, tanpa perlu menyertakan pengecas dan fon telinga, proses perlombongan bahan semula jadi untuk membuatnya dapat ditekan yang akhirnya menyebabkan pengurangan pelepasan karbon.


Namun, sangat disyaki ada sebab lain. Yang pertama adalah untuk simpanan. Komponen 5G yang terdapat di semua model iPhone agak mahal. Jadi sebagai pampasan, pengecas dan fon telinga dikorbankan.


Dianggarkan bahawa komponen frekuensi radio sahaja di iPhone 12 berharga lebih kurang 30% lebih tinggi daripada iPhone sebelumnya. "Oleh itu Apple menurunkan kos pada aspek lain dari iPhone," kata Angelo Zino, penganalisis CFRA Research.


Bukan hanya menjimatkan, membuang pengecas dan fon telinga iPhone 12 juga diperkirakan akan meningkatkan keuntungan Apple, walaupun hanya sekitar 1%. Mungkin itulah alasan sebenarnya, iaitu kelebihan iPhone tetap terjaga.


Jadi selain misi melindungi planet Bumi, tindakan Apple juga bagus dalam perniagaan. Apple menganggap pembeli iPhone 12 sudah mempunyai pengecas dan fon telinga dari iPhone sebelumnya.


Menurut Apple, tanpa perlu menyertakan pengecas dan fon telinga, proses perlombongan bahan semula jadi untuk membuatnya dapat ditekan yang akhirnya menyebabkan pengurangan pelepasan karbon.

Menjual iPhone 12 tanpa pengecas, Brazil mendenda Apple sebanyak USD2 Juta Menjual iPhone 12 tanpa pengecas, Brazil mendenda Apple sebanyak USD2 Juta Reviewed by thecekodok on 4:08:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.