Fakta mengenai Vaksin AstraZeneca Memasuki Malaysia


 Sebanyak 6.4 juta dos vaksin AstraZeneca Corona akan diterima oleh malaysia. Vaksin AstraZeneca telah mendapat persetujuan dan memasuki senarai penggunaan kecemasan WHO (EUL) pada bulan Februari, dan merupakan salah satu vaksin yang paling dicari. Berikut adalah 5 fakta yang berkaitan dengan vaksin AstraZeneca:


1. Keberkesanan vaksin AstraZeneca

Dikutip dari BBC, Rabu (10/3/2021) keberkesanan vaksin AstraZeneca mencapai 70% berdasarkan analisis sementara hasil ujian klinikal fasa tiga di Brazil dan UK. Kadar keberkesanan ini diperoleh dengan menggabungkan data dari sekumpulan orang yang diberi vaksin dengan dos yang betul dan dos yang salah.Dengan hanya menggunakan data kumpulan dos yang betul, didapati keberkesanan 64%. Telah diketahui bahawa standard minimum keberkesanan untuk vaksin COVID-19 adalah 50%.2. Suhu penyimpanan

Vaksin AstraZeneca tidak perlu disimpan dalam suhu yang melampau seperti Pfizer yang memerlukan penyimpanan pada suhu -70 darjah Celsius. Vaksin AstraZeneca boleh disimpan pada suhu peti sejuk biasa dengan suhu antara 2-7 darjah Celsius.


3. Terhad untuk warga tua

Jerman mengatakan bahawa ia hanya akan memberikan vaksin untuk usia 18-64 tahun kerana tidak ada cukup data mengenai bagaimana vaksin tersebut mempengaruhi mereka yang berusia lebih dari 65 tahun.


AstraZeneca terbuka mengenai fakta bahawa pada peringkat awal, hanya 10% orang yang direkrut untuk menguji keberkesanan vaksin berusia 65 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, percubaan dalam kumpulan umur ini dilakukan di beberapa negara yang berbeza.


Vaksin telah terbukti selamat dan ibu bapa nampaknya mempunyai tindak balas imun yang kuat terhadapnya. Setelah menerima suntikan, darah mereka mempunyai banyak antibodi yang diperlukan untuk melawan virus Corona.


AstraZeneca mengatakan data percubaan klinikalnya menyokong keberkesanan pada kumpulan umur lebih dari 65 tahun. Public Health England juga mengatakan data syarikat mengenai tindak balas imun vaksin sangat meyakinkan.


4. Tempoh masa untuk melindungi daripada COVID-19

Seperti semua vaksin yang dikembangkan untuk melawan virus Corona, tidak pasti berapa lama vaksin AstraZeneca akan melindungi penerima suntikannya. Ada kemungkinan bahawa orang memerlukan vaksinasi setiap tahun, seperti yang berlaku dengan vaksin selesema.


5. Dianjurkan untuk terus menggunakan

Walaupun penyelidikan menunjukkan vaksin ini tidak berkesan terhadap varian virus Corona baru di Afrika Selatan dan UK, WHO meminta negara-negara di dunia yang menerima vaksin ini terus menggunakannya.


AstraZeneca mengatakan, lebih daripada 50 negara telah meluluskan vaksin AstraZeneca COVID-19. Vaksin COVID-19nya diproyeksikan akan diedarkan ke 145 negara melalui COVAX.

Fakta mengenai Vaksin AstraZeneca Memasuki Malaysia Fakta mengenai Vaksin AstraZeneca Memasuki Malaysia Reviewed by thecekodok on 7:24:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.