Microsoft Akan Membolehkan Lebih Banyak Pekerja WFO Mulai 29 Mac

                            


Microsoft mengatakan ia merancang untuk mula membenarkan lebih banyak pekerja bekerja dari ibu pejabatnya (Work From Office, WFO) di Redmond, Washington, Amerika Syarikat dan beberapa kampus dekat lain mulai 29 Mac 2021.


Dalam pernyataan yang diterbitkan di blog syarikat, pekerja yang bekerja di pejabat di Redmond atau kampus lain yang berdekatan akan mempunyai tiga pilihan: kembali ke pejabat tersebut, terus bekerja dari jauh atau beralih ke model hibrid.


"Ketika beberapa pekerja kembali ke tempat kerja global kami dan yang lain lebih suka atau perlu bekerja dari jauh, kami mencari cara tambahan untuk melaksanakan tempat kerja hibrid kami," kata Microsoft.


Beberapa pilihan ini, menurut Microsoft, bertujuan untuk "memberi kelonggaran kepada pekerja."


Di samping itu, Microsoft mengatakan bahawa pilihan ini cuba memenuhi pilihan pekerja "untuk bekerja di tempat yang mereka rasa paling produktif dan selesa, sambil mendorong pekerja untuk bekerja dari rumah kerana virus dan varian yang berkaitan tetap membimbangkan."


Ini disebut sebagai manifestasi komitmen syarikat untuk menyediakan ruang yang menjangkakan pelbagai cara pekerja perlu bekerja.


"Kami mengambil pendekatan yang bijaksana dan berdasarkan penyelidikan untuk merancang tempat kerja kami dan merasa yakin bahawa kami masih dapat mewujudkan persekitaran kolaboratif, sihat dan selamat dengan perubahan minimum yang diperlukan pada strategi reka bentuk asas kami untuk keterangkuman," kata syarikat itu.


Sementara itu, Spotify dilaporkan membenarkan pekerjanya menentukan lokasi kerja yang mereka anggap paling sesuai untuk mereka, sama ada di tempat kerja atau di rumah.


Dipetik dari The Verge, syarikat Sweden membenarkan pekerja menentukan sendiri negara mana mereka bekerja.


Spotify memanggil inisiatif ini Work From Anywhere. Keputusan ini adalah kaedah kolaborasi baru yang membolehkan Spotifier bekerja di mana sahaja mereka boleh berfikir dan kreatif dalam keadaan terbaik.


"Melalui mentaliti pertama yang diedarkan ini, kami memberi pekerja peluang untuk memiliki Mode Kerja - sama ada mereka lebih suka bekerja di rumah atau di pejabat - serta lokasi geografi mereka," tulis syarikat itu di blognya.


Spotify mengatakan bahawa pilihan baru akan dilaksanakan pada musim panas 2021. Pelaksanaan teknikal akan diserahkan kepada pekerja setelah melakukan perbincangan dengan pasukan dan pengurus mereka.


Walaupun membebaskan pekerja untuk menentukan lokasi kerja mereka, pada tahap awal inisiatif ini, Spotify memasukkan sejumlah batasan untuk mengurangi masalah zona waktu dan peraturan wilayah di lokasi di mana mereka akan bekerja.


"Sekiranya seseorang memilih lokasi yang berdekatan dengan pejabat Spotify, kami akan menyertakan sokongan untuk keanggotaan ruang kerja bersama jika kapan saja mereka ingin bekerja di pejabat," tulis syarikat itu.Microsoft Akan Membolehkan Lebih Banyak Pekerja WFO Mulai 29 Mac Microsoft Akan Membolehkan Lebih Banyak Pekerja WFO Mulai 29 Mac Reviewed by thecekodok on 4:52:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.