Microsoft Akan Memperolehi Konami dan Sega?

 


Terdapat khabar angin bahawa Microsoft ingin memperoleh studio permainan terkenal untuk memperkukuhkan penjualan mereka di Jepun. Memandangkan penjualan Xbox di rantau ini cukup memuaskan.

Setelah secara rasmi memperoleh ZeniMax Media dan beberapa anak syarikatnya seperti id Software dan Bethesda, Microsoft kini dikhabarkan akan mengambil alih syarikat permainan di Jepun, iaitu Konami dan Sega.


Sebelum ini, syarikat induk Xbox Game Studios telah memperoleh ZeniMax Media dengan harga USD 7.5 bilion. Pemerolehan ini membawa lapan studio permainan seperti Bethesda Game Studios, id Software, ZeniMax Online Studio, Arkane, MachineGames, Tango GameWork, Alpha Dog dan Roundhouse di bawah Microsoft.Masuk akal nampaknya ketika Microsoft ingin memperoleh Sega, yang merupakan syarikat yang berpusat di Jepun dengan semua pengetahuan dan pengalamannya dalam dunia permainan konsol.


Keaslian khabar angin ini bergantung pada betapa penting atau tidaknya pasaran Jepun bagi Microsoft / Xbox. Memandangkan angka penjualannya cukup buruk dengan 1,508 unit Xbox Series X dan hanya 10 konsol Xbox One yang dijual untuk minggu yang berakhir pada 27 Februari.


Ia sangat berbeza jika dibandingkan dengan pesaingnya, iaitu PlayStation dan Nintendo Switch. Mereka berjaya menjual 3,249 unit untuk PlayStation 4, 33,792 unit untuk PlayStation 5 dan 78,134 unit untuk Nintendo Switch pada minggu yang sama.


Pengambilalihan Microsoft dari Konami dan Sega bukan sahaja menjadikan Xbox sebagai jenama yang lebih kuat di Jepun. Tetapi ia juga akan menarik berjuta-juta peminat dari dua syarikat di wilayah lain di dunia yang kebetulan memiliki Xbox.


Kedua-dua ketua Microsoft, Satya Nadella dan ketua Xbox, Phil Spencer telah menjelaskan bahawa pemerolehan untuk pembangun permainan berada di arah yang benar, jadi mungkin ada pengembangan studio lagi yang akan datang pada tahun 2021.


Sekiranya khabar angin mengenai pemerolehan ini benar, maka persaingan dalam industri permainan akan dipanaskan antara Xbox, PlayStation dan Nintendo. Untuk anda, konsol mana yang anda gemari untuk bermain? Kongsi di ruangan komen.

Microsoft Akan Memperolehi Konami dan Sega? Microsoft Akan Memperolehi Konami dan Sega? Reviewed by thecekodok on 7:26:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.