Microsoft Melancarkan Aplikasi Transkripsi Kolaboratif

 


Microsoft mengeluarkan aplikasi baru bernama Group Transcribe.


Aplikasi ini membolehkan sekumpulan orang merakam transkripsi pertemuan kolaboratif dalam masa nyata menggunakan telefon pintar mereka. Sementara itu aplikasi tersedia secara percuma untuk pengguna iOS.


"Aplikasi ini menggunakan pendekatan multi-perangkat untuk menyediakan transkripsi dan terjemahan masa nyata yang berkualiti tinggi, sehingga pengguna dapat lebih hadir dan produktif semasa pertemuan dan perbualan secara langsung," kata Lainie Huston dari Microsoft dalam sebuah artikel mengenai syarikat itu blog., Sabtu (6/3/2021).


Setiap orang yang ingin mengambil bahagian dalam proses transaksi perlu memuat turun aplikasi ini. Kemudian, satu orang mula mengaktifkan transkripsi.


Selepas itu, mereka dapat mengajak orang lain untuk bergabung dengan pelbagai cara, misalnya memberikan kod QR.


Aplikasi ini akan mula mentranskripsikan perbualan kumpulan, mencatat siapa yang mengatakan apa. Transkripsi Kumpulan secara automatik dapat menterjemahkan apa yang orang katakan dan melakukan terjemahan itu sebagai sebahagian daripada transkripsi.


Transkripsi disimpan dalam aplikasi, sehingga pengguna dapat menyemak atau membagikannya setelah pertemuan.


Microsoft mengesyorkan agar semua orang yang mengambil bahagian dalam pertemuan itu harus menggunakan telefon bimbit mereka sendiri dalam jarak yang optimum, tidak terlalu jauh dari sumber suara untuk pengalaman berkualiti tinggi.


Kemudian di bahagian Soal Jawab, Microsoft mengatakan Kumpulan Transkripsi tidak mempunyai had berapa orang yang boleh menyertai transkripsi.


Namun, syarikat mengatakan aplikasi ini berfungsi secara optimum untuk pertemuan tatap muka sehingga empat orang.


Microsoft tidak menghendaki penggunanya log masuk dengan akaun apa pun untuk menggunakan aplikasi tersebut, hanya perlu memasukkan nama dan bahasa pilihan anda. Aplikasi menghantar data ke awan sebagai sebahagian daripada proses transkripsi dan pengenalan pembesar suara.


Namun, Microsoft membenarkan penggunanya untuk memilih sama ada untuk berkongsi rakaman mesyuarat dengan syarikat yang akan digunakan untuk membantu meningkatkan teknologi pengecaman pertuturan Microsoft.


Untuk makluman anda, sekiranya pengguna membuat transkripsi kumpulan, semua orang dalam kumpulan mesti bersetuju untuk berkongsi rakaman sebelum membagikannya dengan Microsoft.

Microsoft Melancarkan Aplikasi Transkripsi Kolaboratif Microsoft Melancarkan Aplikasi Transkripsi Kolaboratif Reviewed by thecekodok on 2:28:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.