Microsoft Menamakan Semula Xbox Live Ke Xbox Network, Mengapa?


 Setelah sekian lama dengan pemain Xbox terbiasa dengan Xbox Live, Microsoft menjenamakan semula dirinya dengan menukar namanya. Jenama baru ini mula muncul di papan pemuka Xbox baru-baru ini untuk ujian beta.

Rangkaian Xbox, seperti yang disebut sekarang, telah disahkan oleh Microsoft untuk menjadi jenama baru untuk Xbox Live. Jurucakap Microsoft mengatakan bahawa Rangkaian Xbox merujuk kepada perkhidmatan dalam talian Xbox yang telah diperbaharui dalam Perjanjian Perkhidmatan Microsoft.


"Kemas kini dari 'Xbox Live' ke 'Xbox Network' bertujuan untuk membezakan perkhidmatan asas keahlian Xbox Live Gold," kata seorang jurucakap Microsoft seperti yang dikutip oleh The Verge, Selasa (23/3/2021).Microsoft telah menggunakan Xbox Live untuk merujuk kepada perkhidmatan Xbox sejak dilancarkan asalnya 18 tahun yang lalu. Larry Hryb, atau lebih dikenali sebagai Major Nelson, adalah Major Nelson dari Xbox Live selama bertahun-tahun. Kini, Hryb juga menyebut dirinya sebagai 'Major Nelson of the Xbox'.


Rangkaian Xbox ­čĄö https://t.co/E49QQzQFad pic.twitter.com/OQS1cRsrZ2


- Tom Warren (@tomwarren) 21 Mac 2021


Papan pemuka tidak lagi merujuknya sebagai Xbox Live pic.twitter.com/nVf0BQ9ABl


- Adam 'EvilBoris' Fairclough (@EvilBoris) 20 Mac 2021Kebocoran mengenai perubahan nama mula-mula muncul pada Ogos lalu, setelah Microsoft memperbaharui Perjanjian Perkhidmatan. Pada masa itu, Microsoft mengatakan ia tidak mengubah penjenamaan perkhidmatan dan tidak berencana untuk menghentikan Xbox Live Gold. Sebagai gantinya, Microsoft kemudian mengumumkan kenaikan harga untuk Xbox Live Gold yang terpaksa dibatalkan oleh syarikat dengan cepat.


Microsoft ketika ini merancang untuk membatalkan syarat langganan untuk permainan percuma untuk dimainkan di Rangkaian Xbox dalam beberapa bulan mendatang. Permainan seperti Fortnite tidak lagi memerlukan Xbox Live Gold, tetapi Microsoft belum mengesahkan dengan tepat kapan paywall akan dikeluarkan.

Microsoft Menamakan Semula Xbox Live Ke Xbox Network, Mengapa? Microsoft Menamakan Semula Xbox Live Ke Xbox Network, Mengapa? Reviewed by thecekodok on 4:36:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.